Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka Východoslovenskej energetike sa zazelenajú školské záhrady

Vďaka Východoslovenskej energetike sa zazelenajú školské záhrady
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

VSE podporí vznik nových klimatických záhrad v areáloch škôl na východnom Slovensku. Kompletnú realizáciu a príslušné školenia pre pedagógov a deti zabezpečí autor projektu, Občianske združenie SOSNA (SOSNA) sídliace v obci Družstevná pri Hornáde. Vzájomná spolupráca nadväzuje na službu Zelená energia, ktorú VSE svojim zákazníkom predstavila v apríli tohto roku.

Spoločnosť VSE vníma urgentnú potrebu pomôcť životnému prostrediu. Preto sa aj na základe zákazníckeho prieskumu rozhodli určiť hlavný smer dlhodobej podpory, a to zamerať sa na výsadbu zelene v mestách a obciach so zreteľom na ochranu slovenských včiel.

„Klimatické záhrady sú jedným zo šiestich projektov, ktoré počas tohto roka podporíme. Veríme, že klimatické záhrady budú prínosom pre školy ako inštitúcie, pre pedagógov ako pre šíriteľov vzdelania a mienkotvorcov a pre deti ako pre našu budúcu generáciu, ktorá si zaslúži kvalitný život na zdravej planéte.“ uviedol Miroslav Kulla, riaditeľ divízie Obchod a predseda predstavenstva VSE a.s.

„V SOSNE sa 10 rokov venujeme plánovaniu a tvorbe školských prírodných záhrad. Postupne sme k ekologickým funkciám záhrad pridali dve ďalšie, ktoré sú v dnešnej dobe tak dôležité, a to terapeutickú a aj klimatickú. Preto sme tento projekt nazvali „Klimatické záhrady“. Ide o tvorbu klimatických, adaptačných a mitigačných opatrení a riešení v školskej záhrade. Vytvárame priestor pre vyučovanie či záujmové aktivity zamerané na osvetu v rámci ochrany životného prostredia.

Naše záhrady sú nami vytvorené plochy, ktoré na jednej strane minimalizujú emisie skleníkových plynov a na druhej strane podporujú pohlcovanie skleníkových plynov. Sú to teda záhrady, ktoré výraznejšie zmenšujú našu uhlíkovú stopu a pomáhajú zadržiavať vodu v krajine,“ uviedla Silvia Szabóova zo SOSNY.

Pri realizácií záhrad vychádza SOSNA z troch kľúčových oblastí, v ktorých školské záhrady môžu pomôcť klíme:

· Pomáhajú regulovať teplotu okolia a zmierňujú extrémne výkyvy.

· Podporujú zadržiavanie dažďovej vody v pôde a zlepšujú mikroklímu.

· Viažu uhlík v pôde a dreve a tak bránia jeho úniku do atmosféry.

Súčasťou celého procesu je aj vzdelávanie o klimatickej zmene a o tom, ako a čo sa na miestnej úrovni dá urobiť. Pre školy je pripravený program školení pre učiteľov a aktivity a metodické materiály.

Viac informácií nájdete na https://sosna.sk/content/klimatick-z-hrady-pon

Spoločnosť VSE 1. apríla spustila predaj novej služby Zelená energia. Jej zakúpením môže zákazník znížiť svoju uhlíkovú stopu a podporiť zelené projekty. VSE ide príkladom a sama podporuje niekoľko projektov, jedným z nich sú aj klimatické záhrady.

Viac informácií nájdete na webovej stránke www.zelenaenergia.sk.

(Zdroj: Tlačová správa Východoslovenská energetika a.s.)