Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Transplantovaný koral si zachováva svoju odolnosť voči teplu

Transplantovaný koral si zachováva svoju odolnosť voči teplu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Klimatické zmeny a otepľovanie oceánov ohrozujú koralové útesy, ktoré sa ťažko prispôsobujú čoraz nehostinnejším vodám. Vedci z Pennsylvánskej univerzity predviedli nový spôsob, ako redukovať škody tým, že sa odoberú koralové druhy, ktoré už prežili silný tepelný stres, a presadia sa na degradované útesy, aby sa obnovili.

Neobvyklé teploty oceánov spôsobujú stres v riasach žijúcich v tkanivách koralov a vylamujú sa z nich. To ponecháva koraly bez kľúčového zdroja obživy a spôsobuje ich bielu farbu, pričom v mnohých prípadoch odumierajú.

Riešenie, ktoré skúma tím z Pennsylvánskej univerzity, sa zameriava na koraly, ktoré sa už osvedčili a prekonali ťažkosti súvisiacimi s týmito udalosťami. Vedci česali koralové útesy na Havaji, ktoré si v roku 2015 prešli intenzívnym bielením, pri hľadaní druhov, ktoré bieleniu odolávali, so zámerom zistiť, ako budú reagovať na umiestnenie v úplne inom prostredí.

Vedcov zaujímalo to, či koral, ktorý sa zdal byť odolný voči zmene podmienok, by sa dal použiť ako základný materiál na množenie a nasadenie na iný útes, ktorý bol znehodnotený. Po tejto transplantácii tím nevidel žiadne rozdiely v bieliacich reakciách.

Cieľom nového výskumu bolo zistenie toho, či si transplantované koraly získané z postihnutých útesov môžu po transplantácii udržať svoju odolnosť. Faktory ako prietok vody, prístup k potrave a živinám a svetlo môžu mať vplyv na to, či sú alebo nie sú takéto transplantované koraly rovnako odolné ako v pôvodnom prostredí. Na preskúmanie týchto možností vedci zhromaždili teplu odolné koraly z dvoch nárazových útesov, jedného s vyšším prietokom vody ďalej od brehu a druhého bližšie k brehu so stojatejšími vodami.

Katie Barott z Pennsylvánskej univerzity uskutočnila experimenty s transplantovanými tepluvzdornými koralmi na Havaji.

Tepluvzdorné koraly boli odobraté z jedného útesu a transplantované do druhého. Niektoré boli tiež umiestnené do nádrží, kde vedci simulovali bieliace udalosti. Vedci potom sledovali ich zdravie šesť mesiacov po transplantácii pomocou metrík, ako sú rýchlosť fotosyntézy, metabolizmus, rýchlosť kalcifikácie a zdravie rias, a nakoniec zistili, že si zachovali svoju odolnosť voči bieleniu.

Tieto zistenia sú dobrým znamením pre myšlienku zamerať sa na zraniteľné koralové útesy pre ich vysiatie odolnejšími druhmi. No aj s použitím iných prístupov k transplantácii koralov, škálovanie týchto techník nemusí byť dostatočným riešením tohto širšieho problému.

Vedci tvrdia, že takéto techniky síce môžu získať trochu času, no budú potrebné globálne opatrenia v oblasti klimatických zmien, pretože ani koraly odolné voči bieleniu neprežijú navždy, ak sa otepľovanie oceánov bude zvyšovať tak rýchlo, ako je tomu v súčasnosti.

Výskum bol publikovaný v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.