Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá domáca vodíková batéria na svete uchová množstvo energie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa domácnosť rozhodne využívať energiu z fotovoltických panelov, mala by byť pripravená aj na skladovanie nespotrebovanej energie, ktorá sa dá použiť v menej slnečných dňoch či v noci. Bežne sa to robí pomocou lítiových batériových úložísk. No austrálska spoločnosť Lavo vytvorila skrinku, ktorá môže byť umiestnená na boku domu a ukladať prebytočnú energiu ako vodík.

Systém s celým názvom Lavo Green Energy Storage System má rozmery 1 680 x 1 240 x 400 milimetrov a váži 324 kilogramov. Pripája sa k solárnemu invertoru, ktorý musí byť hybridný, a k domácemu vodovodu cez čistiacu jednotku. Zariadenie potom využíva prebytočnú energiu na elektrolyzovanie vody, uvoľňovanie kyslíka a ukladanie vodíka do patentovanej kovovej hydridovej „špongie“ pri tlaku 30-tich barov.

Vodíkový batériový systém Lavo Green Energy Storage.

Tak sa dá skladovať asi až 40 kilowatthodín energie, čo je napríklad trojnásobok toho, čo dokáže súčasný batériový systém Tesla Powerwall 2, a zároveň dosť na to, aby mohla priemerná domácnosť fungovať dva dni. Keď je uložená energia potrebná, využíva sa palivový článok na jej dodanie do domácnosti. Pre okamžitú reakciu obsahuje systém aj malú 5-kWh lítiovú vyrovnávaciu batériu. K dispozícii je Wi-Fi pripojenie a mobilná aplikácia na monitorovanie a kontrolu. A firmy, ktoré majú vyššie požiadavky na napájanie, môžu prevádzkovať niekoľko jednotiek paralelne a vytvoriť tak „inteligentnú virtuálnu elektráreň“.

Vodíkový batériový systém Lavo Green Energy Storage.

Vodíkový batériový systém Lavo stojí momentálne až 34 750 AUD (22 029 EUR), no cena by mala v poslednom štvrťroku 2022 klesnúť na 29 450 AUD ( to stojí viac, ako by ste zaplatili za tri Powerwally v Austrálii, ale nie v obrovskej výške, a táto cena má v poslednom štvrťroku 2022 klesnúť na 29 450 AU (18 672 EUR), kedy by systém mohol byť už k dispozícii na medzinárodnej úrovni.

Spoločnosť Lavo tvrdí, že jej systém by mal vydržať oveľa dlhšie ako batériový systém, a to až 30 rokov, namiesto 15 rokov pri lítovej batérii. Tiež neobsahuje žiadne toxické chemikálie, ktoré by bolo treba zlikvidovať a navyše je systém Lavo rozmerovo kompaktnejší ako ekvivalentné množstvo batérií.

Vodíkový batériový systém Lavo Green Energy Storage.

Z pohľadu bezpečnosti výrobca hovorí, že vodík nie je „vo svojej podstate nebezpečnejší ako iné bežné palivá, ako je benzín alebo zemný plyn“. No treba sa pozrieť aj na účinnosť. Batériové systémy ukladajú a uvoľňujú energiu s minimálnymi stratami, udáva sa viac ako 90 percent. Proces výroby vodíka elektrolýzou pomocou membrány na výmenu protónov je efektívny asi len na 80 percent, takže 20 percent sa stratí okamžite. No a potom sa stratí zhruba polovica z toho, čo bolo uložené, v procese premeny vodíka späť na energiu cez palivový článok.

Vodíkové technológie sú v energetike v podstate stále na začiatku a tak bude zaujímavé sledovať, kam sa posunú vďaka ďalšiemu vývoju. Každopádne by domáce vodíkové batériové úložiská mohli v budúcnosti priniesť alternatívu ku klasickým lítiovým batériám.

Vodíkový batériový systém Lavo Green Energy Storage.