Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na smartfóne Meizu Zero nenájdete žiadne tlačidlá ani porty

Na smartfóne Meizu Zero nenájdete žiadne tlačidlá ani porty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Meizu predstavila nový smartfón s názvom Zero, ktorý vyniká naozaj minimalistickým dizajnom. Na jeho celistvom tele z keramiky a zo skla by ste totiž márne hľadali akékoľvek tlačidlo, nabíjací port či dokonca mriežku s reproduktorom. V skutočnosti, až na dve veľmi malé výnimky, nemá smartfón žiadne otvory.

Ako je to vlastne možné? Vývojári zabudovali snímač odtlačkov prstov priamo do displeja. Túto technológiu sme mohli vidieť napríklad už v modeli Huawei Mate 20. O ovládanie hlasitosti a zapnutie a vypnutie displeja sa postarajú dotykové panely s kapacitnými senzormi, ktoré sú umiestnené na boku smartfónu.

Nabíjanie je vyriešenie prostredníctvom bezdrôtovej nabíjačky, na ktorú sa telefón priloží. Spoločnosť Meizu pritom rieši nevýhodu pomalého bezdrôtového nabíjania tým, že zvýšila nabíjaciu kapacitu na 18 W. Keďže do smartfónu nezapojíte žiaden kábel, prenos akýchkoľvek dát musíte zveriť do rúk bezdrôtovej technológii Wi-Fi alebo mobilnému dátovému pripojeniu od operátora.

Smartfón Meizu Zero.

Absencia portu pre SIM kartu je vyriešená tým, že smartfón Meizu Zero využíva štandard eSIM. Všetko funguje teda prostredníctvom softvéru a nie fyzickej SIM karty. Čo sa týka ozvučenia, je to zrejme najzaujímavejšia časť technológie. Telefón totiž využíva svoj displej aj ako reproduktor. Je to možné vďaka takzvanému piezoelektrickému meniču, ktorý vytvára potrebné vibrácie v displeji pre šírenie ozvučenia. Celistvý dizajn „narúšajú“ len dva miniatúrne otvory, jeden pre mikrofón a druhý pre resetovanie zariadenia.

Smartfón Meizu Zero.

Samotný smartfón má tenučké rámiky okolo svojho 5,99 palcového AMOLED displeja. V hornej časti sa nachádza predný selfie fotoaparát s rozlíšením 20 megapixlov, zatiaľ čo na zadnej strane nájdeme duálny fotoaparát s rozlíšeniami 12 a 20 megapixlov. Vo vnútri sa usadil výkonný procesor Snapdragon 845, no zatiaľ neboli zverejnené ďalšie hardvérové špecifikácie.

Rovnako spoločnosť Meizu neinformovala ani o cene a dostupnosti, ale je pravdepodobné, že smartfón Zero bude k dispozícii len na čínskom trhu. Možno však jeho minimalistický dizajn zaujme natoľko, že sa rozšíri aj do iných regiónov.

Smartfón Meizu Zero.