Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Android telefóny sa stanú najväčšou sieťou pre detekciu zemetrasení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologický gigant Google začal používať veľké množstvo smartfónov s operačným systémom Androidom, aby pomáhali odhaliť a upozorniť ľudí na seizmické udalosti na celej našej planéte. Váš telefón začne prenášať údaje z akcelerometra, ak zistí niečo podobné zemetraseniu.

Informácie z akcelerometra z jedného telefónu nemusia znamenať veľa, no vzorce aktivity z tisícok telefónov v danej oblasti sa dajú monitorovať v reálnom čase, aby bolo možné získať celkovo jasný obraz o seizmickej aktivite. Takáto sieť síce nebude presná ako sieť seizometrov, ale pokryje oveľa väčšiu časť Zeme a poskytne dostatok informácií, aby bola okamžite užitočná.

Táto užitočnosť bude mať podobu okamžitých upozornení na zemetrasenie pre ľudí mimo bezprostredného epicentra veľkej seizmickej udalosti. Ako tvrdí Google, signály zo všetkých týchto smartfónov sa šíria rýchlejšie ako zemetrasenie. To znamená, že ľudia dostanú veľké blikajúce upozornenie na displeji svojho telefónu niekoľko sekúnd pred začatím zemetrasenia, aby sa mohli lepšie pripraviť.

Systém mobilného varovania pred zemetrasením sa spustí najskôr v Kalifornii, kde sa bude testovať na základe existujúcej seizmometrickej siete v tomto štáte. V nasledujúcom roku sa postupne rozšíri do ďalších štátov USA a aj do iných krajín sveta.

Dáta sa tiež použijú na vytvorenie rýchlo prístupných informačných stránok, ku ktorým je možné pristupovať jednoducho vyhľadaním slov „zemetrasenie“ alebo „zemetrasenie v okolí“. To umožní ľuďom si rýchlo potvrdiť, čo práve cítili, ako aj dozvedieť sa viac o mieste a rozsahu udalosti. K dispozícii bude aj zdroj informácií o tom, čo robiť po zemetrasení.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Google).