Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lake je doteraz najľahší origami skladací kajak z dielne Oru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odkedy spoločnosť Oru v roku 2012 predstavila svoj prvý skladací kajak v štýle origami, iné značky prišli s loďami, o ktorých tvrdili, že sú ľahšie a kompaktnejšie. No vývojári z Oru teraz túto konkurenciu pokorili svojim novým origami skladacím kajakom Lake, ktorý váži len 8 kilogramov.

Rovnako ako ostatné modely tohto výrobcu, aj nový model Lake je vyrobený z jedného zloženého listu dvojvrstvového polypropylénu chráneného proti UV žiareniu. Ten údajne vydrží až 20 000 cyklov zloženia bez toho, aby sa zlomil. Keď sa kajak nepoužíva, zloží sa do obdĺžnikového tvaru s rukoväťou na vrchu a pripomína tak väčší kufor. Jeho rozmery sú pritom len 107 × 25 × 46 centimetrov.

Origami skladací kajak Oru Lake.

Keď je čas vyraziť na vodu, Lake sa dá rozložiť a zaistiť do tvaru kajaku pomocou predných a zadných upevňovacích popruhov, a to v priebehu jednej až dvoch minút. Potom meria 274 centimetrov na dĺžku a 81 centimetrov na šírku. Jeho úžitkové zaťaženie je až do 113 kilogramov.

Origami skladací kajak Oru Lake.

Popri hlavnej origami konštrukcii je kajak Lake vybavený aj ochrannými polymérovými protišmykovými doskami na spodnej strane a 18 mm hrubým sedadlom vyrobeným z pamäťovej peny. Toto sedadlo je pripevnené k sklopnej pevnej podlahovej doske, ktorá zvyšuje tuhosť a stabilitu kajaka po jej upevnení vo vnútri.

Origami skladací kajak Oru Lake.

Treba spomenúť, že kvôli krátkej dĺžke, širokému otvorenému kokpitu a absencii prepážok je kajak Lake určený na používanie na pokojnej vode. Používatelia, ktorí si však chcú zabezpečiť trochu lepšie podmienky na plavbu, sa môžu rozhodnúť pre rôzne doplnky, ako je napríklad opierka na nohy.

Origami skladací kajak Oru Lake.

Podobne ako v prípade predchádzajúcich produktov spoločnosti Oru, aj origami kajak Lake je v súčasnosti ponúkaný prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter. Dá sa získať od 499 dolárov, pričom jeho maloobchodná cena po skončení kampane bude 699 dolárov. Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu, zaplatením 499 USD získate kajak, ktorý by sa mal nakoniec predávať za 699 USD. Distribúcia by sa mala rozbehnúť v auguste tohto roku.