Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Super ľahké bežecké topánky so striekaným zvrškom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švajčiarska značka On vytvorila nezvyčajnú bežeckú topánku Cloudboom Strike LS, ktorej výrobný proces LightSpray, čo je technika striekania zvršku topánky, ktorá je údajne oveľa rýchlejšia a ekologickejšia ako tradičné metódy. Výsledkom je ultraľahký konečný produkt.

Technika striekania LightSpray v jednom kroku bola údajne inšpirovaná online videom, ktoré ukazovalo, ako vytvoriť halloweensku pavučinovú dekoráciu pomocou šnúrok lepidla z tepelnej pištole. Používa sa však na výrobu ultratenkého, jednodielneho zvršku obuvi.

Srdcom nastavenia je trojrozmerný model tvaru chodidla. Na spodnej strane už má podrážku topánok a v hornej časti je pripevnený k robotickému ramenu. Toto rameno presne nakláňa a otáča formu vedľa dýzy, ktorá neustále rozprašuje vláknitý termoplast na boky formy. Každý zvršok pritom obsahuje 1,5 kilometra nastriekaného vlákna.

2,823 / 5,000 Každý zvršok obsahuje 1,5 km nastriekaného vlákna.

Po stuhnutí vytvorí súvislý pás nastriekaného materiálu bezšnúrkový, pružný a roztiahnuteľný zvršok topánky. Tá je potom pripojená k medzipodrážke pomocou techniky tepelného tavenia bez použitia lepidla. Celý proces LightSpray, od nasadenia formy na robotické rameno, až po stiahnutie hotovej bežeckej obuvi z formy, trvá len tri minúty na zostavenie jednej topánky. Treba však spomenúť, že podrážka je predvyrobená tradičnejším spôsobom.

Podľa spoločnosti On produkuje technika LightSpray oveľa menej odpadu ako bežné techniky výroby zvršku, keďže jediný materiál, ktorý sa spotrebuje, ide do zvršku. Nie je potrebné žiadne lepidlo, šitie ani odrezanie prebytočného materiálu. Navyše sa tvrdí, že rýchly a efektívny proces produkuje o 75 % menej emisií uhlíka ako tradičné techniky používané pri výrobe iných topánok On.

Pretože výrobný priestor LightSpray je taký malý, topánky by sa mohli vyrábať v blízkosti spotrebiteľov, čím by sa skrátili prepravné vzdialenosti.

Navyše, keďže výrobný priestor je taký malý a relatívne jednoduchý, topánky by sa dali montovať na mnohých geografických miestach, čím by sa minimalizovali emisie CO2 súvisiace s dopravou. Zatiaľ sa však všetky bežecké topánky vyrábajú v zariadení On Labs v Zürichu.

Ak použijeme ako príklad pánske topánky veľkosti 41-42, každý zvršok váži iba 30 gramov, pričom celá topánka má údajne váhu len 170 gramov.

Obmedzený počet bežeckých topánok Cloudboom Strike LS bol pôvodne sprístupnený verejnosti v apríli, pričom ďalšie by mali nasledovať túto jeseň. Pár by ma stáť 330 dolárov (okolo 305 euro).

Super ľahká bežecká obuv so striekaným zvrškom Cloudboom Strike LS.