Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna odpružená vidlica dáva horským cyklistom jasnú správu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci to vyzerá tak, že väčšina horských cyklistov si nesťažuje na svoje teleskopické odpružené vidlice, vývojári sa snažia tieto systémy inovovať. Zaujímavým pokusom je 130 milimetrov dlhé odpruženie vidlice Message s viacnásobným zavesením od spoločnosti Trust Performance.

Oproti teleskopickým vidliciam majú vidlice so spojeným zavesením výhodu v tom, že pri prudkom brzdení sa len veľmi málo stláčajú. Iná charakteristika pruženia znamená to, že sa geometria bicykla nemení, keďže vidlica zostáva pevná a pruženie býva umiestnené spravidla nad ňou. Bicykel sa správa približne rovnako ako na rovnom teréne, zatiaľ čo zavesenie má priestor pre tlmenie nárazov počas brzdenia.

Odpružená vidlica Message.

Toto platí aj pre novú vidlicu Message, ktorá má viacnásobné spojené zavesenie umiestnené pri náboji kolesa. Vidlica je pod menším sklonom ako bežná teleskopická, takže náprava kolesa je schopná sa pohybovať smerom hore a smerom od prekážok. Pri teleskopickej vidlici je tlmenie len smerom hore. Nový systém tlmenia by podľa výrobcu mal znamenať, že pruženie sa aktivuje jednoduchšie a ľahšie reaguje na nárazy na teréne. Medzi výhody patrí i lepšia trakcia pri zatáčaní, predvídateľnejšie manévrovanie a menšia pravdepodobnosť výkyvu bicykla pri veľkých nárazoch.

Odpružená vidlica Message.

Vidlica sa nastavuje jednoducho úpravou tlaku dvoch vzduchových pružín na hmotnosť jazdca. Dá sa prepínať medzi tromi nastaveniami kompresie - Firm, Mid a Open. Samotná vidlica je vyrobená z uhlíkových vlákien a váži 1,98 kilogramu. Je kompatibilná pre kolesá s priemerom 27,5 a 29 palcov.

Odpružená vidlica Message s viacnásobným spojovacím zavesením sa bude predávať za cenu 2 700 dolárov.

Odpružená vidlica Message.