Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 291

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vyzerá to tak, že bezpečnosť automobilov je opäť o krok vpred. Inováciou je totiž automatické núdzové riadenie vozidla v prípade kolízie. Práve tej dokáže zabrániť zaujímavý radar, ktorému nevadia ani nepriaznivé jazdné podmienky. Prekážku na ceste, či chodca, ktorý vstupuje na vozovku, tak zaznamená naozaj včas.

Spoločnosť Luminar predviedla návštevníkom veľtrhu CES 2024 funkcie automatického núdzového riadenia vozidiel, s využitím novej technológie Iris LiDAR. Systém je určený na automatické vyhýbanie sa kolíziám, s prekážkami na ceste, ako sú napríklad chodci, ktorí náhle vojdú pred vozidlo. Technológia je údajne výrazne rýchlejšia a má dlhší dosah ako adaptívne systémy, ktoré používajú kameru a radar. V spojení so softvérom umelej inteligencie pritom presne deteguje objekty vo vysokej rýchlosti, a to aj za nepriaznivých jazdných podmienok. Počítačové videnie včas objaví drobné objekty na ceste pred sebou, do vzdialenosti 250 metrov a väčšie objekty do vzdialenosti až 500 metrov. Výhodou technológie je aj to, že dvojosové skenovacie zrkadlá, ktoré majú rozsah zorného poľa 120 na 28 stupňov, umožnia jedinému vláknovému laseru skenovať celé prostredie pred sebou, namiesto otáčania celého LiDAR zariadenia. Výkonný senzor s dlhým dosahom by tak mohol priniesť vyššiu bezpečnosť a autonómiu pre osobné automobily, úžitkové vozidlá a ďalšie dopravné prostriedky.

Zámok LapLok je navrhnutý najmä pre pracujúcich na diaľku, ktorí chcú zabezpečiť svoj notebook pred krádežou na verejných priestranstvách. Zámok, ktorý je dostatočne malý na to, aby sa zmestil do vrecka, sa skladá z dvoch častí. Prvou je upevňovacie rameno, ktoré sa drží na notebooku používateľa a druhou časťou je samotné zariadenie LapLok so svorkou, ktorou sa pripevní k stolu. Zariadenie pritom obsahuje jednoduchý systém uzamykania prostredníctvom zvolenia si PIN kódu na tlačidlách, podobne ako v prípade bežných číselných zámkov. Zariadenie je vybavené aj zvukovým alarmom, s hlasitosťou až 100 decibelov, ktorý sa spustí pri neoprávnenej manipulácii so zámkom.

Platforma Metis AI, z dielne spoločnosti Axelera AI, predstavuje holistické hardvérové a softvérové riešenie umelej inteligencie. To by mohlo zrýchliť počítačové videnie, spracovanie prirodzeného jazyka a použitie generatívnej umelej inteligencie na okrajových, takzvaných Edge zariadeniach. Využíva k tomu patentovanú, interne vyvinutú, novú výpočtovú technológiu v pamäti a technológiu riadeného dátového toku RISC-V. Platforme to umožní dosahovať mimoriadne vysoký výkon a použiteľnosť v rôznych scenároch. A to údajne za zlomok nákladov a spotreby energie, v porovnaní s riešeniami, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. Platforma Metis AI by tak mohla poskytnúť praktické riešenia pre spoločnosti, ktoré vyvíjajú aplikácie počítačového videnia novej generácie.

Zariadenie Looking Glass Go sa tituluje ako prvý prenosný holografický displej na svete, ktorý zobrazuje pohlcujúci 3D obraz, bez nutnosti používania špeciálnych 3D okuliarov. Na vytvorenie 3D hologramov, z dvojrozmerných fotografií, slúži softvér s algoritmami umelej inteligencie. Používateľ si môže vytvárať 3D hologramy aj priamo z okamžitých udalostí, prostredníctvom smartfónu, ktorý dokáže priestorovo snímať. Trojrozmerné výtvory si môže potom prezerať na zobrazovacej ploche s uhlopriečkou 6 palcov. Zariadenie k tomu využíva presnú optiku svetelného poľa, ktorá umožní aj naklonenie obrazu do požadovaného uhla. Pomocou aplikácie Liteforms, v spojení s umelou inteligenciou ChatGPT, sa dajú tiež vygenerovať holografické animované postavy, s prispôsobeným hlasom a osobnosťou, s ktorými môže používateľ interagovať ako s digitálnymi spoločníkmi.