Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 296

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Žiadne stavenisko sa rozhodne nezaobíde bez potrebného značenia. Či už potrebujete zakresliť nulový bod, či výšky, prípadne miesta otvorov pre zásuvky a vypínače. Alebo si pri rozoberaní krovu, či schodníc označiť komponenty aj číselne. Na pomoc prichádza malá, no mimoriadne odolná tlačiareň pre stavebníkov a remeselníkov. Tá navyše tlačí aj známe QR kódy, do ktorých sa dá ukryť napríklad aj taký montážny postup.

Prenosná Bluetooth tlačiareň štítkov Reekon P1-L Tagger Construction je určená najmä na použitie na stavenisku. Používateľ tak získa šikovný nástroj na automatické generovanie vysoko odolných štítkov, v rôznych farbách a veľkostiach. Mini tlačiareň štítkov je pritom spárovaná so sprievodnou aplikáciou ROCK Mobile, ktorá používateľovi umožňuje kategorizovať, označovať a vyhľadávať položky priamo na pracovisku. K dispozícii má rôzne šablóny pre tlač meraní, označovania materiálov, sledovanie problémov či tvorbu inventáru a iných zostáv. Prenosná tlačiareň konštrukčných štítkov môže tiež vytvárať rôzne QR kódy, či dokonca tlačiť malé čiernobiele obrázky. Zariadenie je vybavené kontrolným OLED displejom a napája sa z batérie, ktorá sa nabíja cez port USB-C.

Inteligentný teleskop Celestron Origin má mozog v podobe mikropočítača Raspberry Pi 4 Model B, ktorý ovláda optiku, zaostrovací motor či systém proti oroseniu objektívu. Postará sa tiež o automatizované procesy, ako je technológia rozpoznávania oblohy Celestron StarSense. Tá využíva obrazový snímač v teleskope na rýchle a presné nastavenie sa na vesmírny objekt. Mikropočítač spolupracuje s mobilnou aplikáciou, ktorá slúži na navigáciu po nočnej oblohe, ovládanie systému, sledovanie objektov, a tak ďalej. Rozhranie domáceho planetária poskytuje vzdelávacie prezentácie o vybraných objektoch a k dispozícii je aj režim, ktorý bude sledovať posúvanie po oblohe v aplikácii a zvýrazní objekty na bližšie preskúmanie cez teleskop. Vďaka zrkadleniu obrazovky môže používateľ zdieľať výsledky aj na inteligentnom televízore, či projektore, aby si nebeské zábery mohla vychutnať celá rodina z pohodlia sedačky.

Vankúš Swing Neck je vytvorený tak, aby zastavil chrápanie používateľa už v priebehu jedinej sekundy, ktorý si tak môže užiť hlboký a regeneračný spánok. Vankúš je k tomu vybavený pokročilými funkciami, ktoré spolupracujú so systémom umelej inteligencie. Vďaka tomu dokáže technológia presne identifikovať chrápanie používateľa počas každej jednej noci. A to bez ohľadu na prípadné okolité ruchy, ako je napríklad hlasnejšie pustený televízor. V prípade, že umelá inteligencia deteguje chrápanie, okamžite aktivuje vankúš. Ten potom začne jemne pohybovať hlavou používateľa zo strany na stranu, podobne ako kolíska. Tento pohyb uvoľní svalstvo v krku, čo by malo zamedziť chrápaniu. K dispozícii je aj sprievodná mobilná aplikácia, v ktorej si môže používateľ skontrolovať údaje o spánku a získa aj na mieru prispôsobené rady na zlepšenie kvality spánku.

Elektrický bicykel Tezeus C8 má štíhly elegantný rám a nízku hmotnosť len 15 kilogramov. Je to možné vďaka tomu, že rám, vidlica, sedadlo a riadidlá sú vyrobené z uhlíkových vlákien. E-bicykel pritom získal 250-wattový vlastný stredový elektromotor, ktorý zvyšuje výkon jazdca pri šliapaní do pedálov až na maximálnu rýchlosť 25 km / h. Lítiová batéria s výkonom 360 watthodín je integrovaná zospodu dolnej rámovej trubky a poskytne dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti až 100 kilometrov. Do predstavca riadidiel bol integrovaný veľký 5-palcový dotykový displej, ktorý zobrazuje rôzne údaje o bicykli a o jazde. E-bicykel má aj vlastný modul GPS a pripojenie 4G pre sledovanie polohy bez smartfónu. C8-čka sa môže pochváliť aj zadným radarovým systémom, ktorý deteguje približujúce sa vozidlo do vzdialenosti až 100 metrov. Radar upozorní jazdca pomocou hmatových a zvukových signálov.