Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roli Airwave prenáša výučbu hry na klavír do tretieho rozmeru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Učiť sa hrať na klavír je náročné a mnohí ľudia majú tendenciu začať dobre a potom stratiť dynamiku a nakoniec to úplne vzdať. Spoločnosť Roli dúfa, že sa jej podarí udržať študentov pri hre pomocou učiteľa s umelou inteligenciou sledujúceho gestá s názvom Airwave.

Zariadenie Airwave je vymodelované z hliníka, v základni má porty USB-C, spolu so slotmi na šikmé umiestnenie podporného tabletu, 3,5 mm konektor na slúchadlá a vstup pre pedál. K dispozícii je aj magnetický port USB na použitie s kompatibilnými klávesmi Roli, napríklad Piano M (predtým Lumi Keys) alebo rad Seaboard. Napája sa pomocou 60-wattového adaptéra, ktorý je súčasťou balenia.

V hornej časti stojana sa nachádzajú stereofónne infračervené kamery, ktoré sú prepojené s novou technológiou Roli Vision a umožňujú snímanie 27 kĺbov každej ruky v reálnom čase na presné sledovanie pohybov a gest. Zostava tiež spolupracuje s novou technológiou Piano AI spoločnosti Roli, takže okrem „videnia“ rúk a prstov dokáže systém reagovať na prirodzené hlasové interakcie, ponúkať pomoc v reálnom čase atď.

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave.

Pre učiacich sa to znamená, že učiteľ s umelou inteligenciou môže vyhodnotiť každý úder klávesov a prispôsobiť lekcie jednotlivcovi. Učiaci sa systém vám môže pomôcť osvojiť si správne držanie tela, zabezpečiť, aby ste používali správne prsty na hranie správnych nôt, zlepšiť presnosť a načasovanie a vybudovať dynamiku hry.

Následné lekcie sú rozdelené na kúsky, ktoré môžete zvládnuť pred prechodom na ďalší segment. Váš digitálny tréner je k dispozícii kedykoľvek, sleduje vaše pokroky, poskytuje spätnú väzbu, ktorá motivuje a inšpiruje, a pomáha budovať skvelú techniku.

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave.

Roli už doteraz kurátorovala knižnicu skladieb s viac ako tisíckou hitov, čo používateľom umožňuje ponoriť sa do učenia obľúbených firiem alebo objavovať nové smery. K dispozícii sú interaktívne hry, ktoré zábavnou formou učia noty, melódie a akordy. Výučbová aplikácia je prispôsobená aj na experimentovanie alebo hudobné objavovanie v zóne voľnej hry.

Ak však chcete odomknúť všetko, čo aplikácia ponúka, budete musieť okrem ceny zariadenia Airwave a piana Roli Piano M zaplatiť mesačný poplatok 8,33 USD (okolo 7,65 EUR). To je stále lacnejšie ako ľudský učiteľ klavíra, ale je potrebné to zohľadniť v celkových nákladoch. Aplikácia je kompatibilná s modernými tabletmi so systémom iPadOS 17 / Android 10 alebo novšou operačnou platformou.

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave.

Airwave tiež „odomyká úplne nový svet intuitívneho hudobného prejavu“ pre tých, ktorí si už dali záležať a dokážu brnkať na klávesy s najlepšími.

„S Roli môžu hudobníci objavovať nové formy zvuku a výrazu,“ nadchýna sa hudobník a producent Marco Parisi. „Airwave mení pravidlá hry pre tvorbu hudby a spôsob, akým vystupujeme. Každý pohyb a gesto vytvárajú nový jedinečný zvuk, vďaka ktorému bude hudba oveľa expresívnejšia a mohla by dokonca viesť k vzniku nových hudobných žánrov.“

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave.

Ako príklad možno uviesť, že hráč by mohol gestami rúk v priestore nad nástrojom Roli voliť moduláciu a / alebo efekty. Zostava sa dodáva s množstvom zvukových predvolieb na ohýbanie a posúvanie zvukov klavíra, sláčikových, dychových nástrojov alebo syntetizátorov.

Infračervené kamery dokážu tiež transformovať zachytené gestá na polyfónne vyjadrenie MIDI pre „gestami ovládané priestorové vyjadrenie, ktoré umožňuje hudobníkom jednoducho hrať komplexné a viacvrstvové zvuky.“ To znamená, že okrem vylúdenia chytľavej melódie na klávesoch možno systém nastaviť tak, aby mávnutím ruky pridal sprievodné nástroje alebo poskytol atmosférický syntetizovaný sprievod. Ak chcete vizualizovať „vplyv vašich gest“, systém Airwave vám môže na obrazovke poskytnúť 3D stopy.

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave.

Inteligentný hudobný systém Roli Airwave je už možné predbežne objednať za cenu 299 USD (asi 275 EUR), alebo si ho môžete zaobstarať spolu s 24-klávesovým pianom M s farebným podsvietením klávesov za 499 USD (približne 459 EUR), prípadne v balíku s dvojitým pianom M za 699 USD (v prepočte 642 EUR). Očakáva sa, že dodávka sa začne v marci 2025.