Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 79

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

V jednom zo svojich vývojárskych oddelení vytvorila spoločnosť Furrion športovca budúcnosti s názvom EXO-Bionics. Je to štvortonový exoskelotonový stroj s výškou 4,5 metra, ktorého pohon tvoria elektromotory osadené priamo do kĺbov konštrukcie. Ľudský operátor nastúpi do stroja a jeho končatiny ovláda pedálmi a pákami. Skúsený pilot vie stroj ovládať až do maximálnej rýchlosti 32 km / h. Výrobca založil združenie X1 Mech Racing League, ktoré podporuje firmy či jednotlivcov pre vytváranie podobných exoskeletonov. Tie by v budúcnosti mohli proti sebe súťažiť, tak ako to dnes robia drony.

Taiwanský inštitút pre výskum v oblasti priemyselného výskumu ITRI vyvinul funkčný prototyp inteligentného robotického spoločníka. Ten svoje spoločenské kvality predviedol prostredníctvom známej hry Scrabble. Tvorcovia sa okrem slovotvorby museli popasovať aj s problémom 3D vnímania priestoru. Preto robota vybavili systémom Intelligent Vision, ktorý vyhodnocuje údaje z dvoch kamier a pomocou technológie hĺbkového učenia si robot vytvorí zrozumiteľnú 3D mapu. V Scrabble tak dokáže vyhodnotiť nielen slová, ale vypočíta aj najvýhodnejšie kombinácie, aby pekne potrápil ľudského protivníka.

EXO-Bionics je štvortonový exoskelotonový stroj s výškou 4,5 metra, ktorého pohon tvoria elektromotory osadené priamo do kĺbov konštrukcie.

Spoločnosť Livermonium vytvorila a už pred časom uviedla nový rozšíriteľný modul Moto Mod pre smartfóny Moto Z. Hoci modul výrazne rozšíri hrúbku telefónu, používateľom na oplátku prináša pohodlie klasickej klávesnice s piatimi radmi kláves. V hornom číselnom rade sú okrem čísel aj zdvojené funkcie na ovládanie hlasitosti, posun videa, uzamknutie obrazovky či dve tlačidlá na vlastné používateľské nastavenie. Klávesy sú ergonomicky vystúpené, pogumované a dokonca aj podsvietené LED svetlom. Vysúvací mechanizmus má teflonový povrch a výrobca garantuje minimálnu odolnosť až na stotisíc vysunutí.

Vývojári z OutdoorTech vytvorili druhú generáciu bezdrôtových športových slúchadiel Chips 2.0, ktoré sú zamerané na zimné športy. Slúchadlá sa jednoducho vložia do helmy a cez Bluetooth pripojenie sa spárujú so smartfónom. K ovládaniu poslúžia nadrozmerné tlačidlá na vonkajšej ploche, pričom ovládanie je pohodlné aj v lyžiarskych rukaviciach. Hlasitosť sa zvýši dvojitým dotykom, hovor sa prijíma jedným ťuknutím do tlačidla a pri jeho podržaní sa cez mobilné dátové pripojenie aktivuje funkcia vysielačky. Slúchadlá Chips 2.0 vydržia bez problémov fungovať pri teplote až do -20 stupňov Celzia.