Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 83

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Aj keď už existujú digitálne laserové merače, klasické meracie pásmo si stále nájde uplatnenie. No aj tento spôsob merania môže byť moderný, čoho dôkazom je meracie pásmo Rollova. To namiesto vysúvacieho pásma využíva princíp merania, ktorý je založený na rolovaní pogumovanej hrany jeho diskového tela po požadovanom povrchu. Vďaka tomu môže používateľ zmerať i zakrivené a nerovné povrchy. Na prednej strane zariadenia sa nachádza OLED displej, ktorý zobrazí merané vzdialenosti v preferovaných jednotkách. Maximálny rozsah merania je v metrických jednotkách až do vzdialenosti 10 metrov.

Multifunkčný nástroj EverRatchet sa vďaka svojim kompaktným rozmerom dá pohodlne nosiť na kľúčenke a môže tak byť vždy po ruke. Je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele alebo z titánu. Vo svojom arzenáli má až 20 nástrojov a používateľ ho môže využiť napríklad ako plochý skrutkovač, škrabku, otvárač balíkov, konzerv, fliaš a plechovkových nápojov, či ako malé pravítko alebo sťahovač izolácie z káblov. Šikovným nástrojom je aj račňa či západkový kľúč, do ktorého sa dá vložiť bit s krížovým skrutkovačom uložený v strede nástroja.

Selfie kamera Evo GoCam sa snaží prekonať niektoré obmedzenia selfie tyčí a to tým, že je vložená priamo v silikónovom kryte na smartfón. Keď príde čas na pózovanie, používateľ kameru jednoducho z krytu vytiahne a umiestni ju tam, kde potrebuje. Vďaka adhéznemu zadnému povrchu sa kamera dá pripevniť na množstvo rôznych povrchov. Od omietok, cez drevo, betón, sklo, až po kôru na strome. Evo GoCam sníma 5 megapixlové statické snímky a videá nakrúca v rozlíšení Full HD. Dá sa využiť aj ako akčná kamera, či ako detská monitorovacia, prípadne alebo parkovacia kamera.

Grilovať sa nemusí len doma. Vďaka kompaktnému grilu Knister sa táto obľúbená činnosť dá spojiť aj so zdravým pohybom. Stačí k riadidlám bicykla namontovať nastaviteľný oceľový držiak, do ktorého sa gril uloží a môže sa vyraziť. Počas presunu sa v grile dajú prevážať uhlíky, jedlo aj kuchynské náradie. Ak sa na výlet vyberie väčšia partia, strany tela grilu sa dajú roztiahnuť od seba, čím sa jeho dĺžka zdvojnásobí. Hlavný a väčší rošt má dve grilovacie zóny. Jedna má širšie drážky pre prípravu jedla, ako sú napríklad steaky a druhá má užšie drážky pre menšie predmety, ako je napríklad zelenina.

Multifunkčné svetlo na bicykel Licht sa od iných odlišuje tým, že je integrované priamo do rukovätí riadidiel na bicykli. Do dutého vnútra riadidiel sa teda vložia dva valcovité elektronické moduly s klasickými AA batériami a LED svetlo bude vyčnievať na konci každej rukoväte. Svetlo Licht sa ovláda palcom s pomocou vstavaného spínača a používateľ si môže nastaviť režim so silným osvietením, slabším osvietením alebo režim blikajúceho svetla. Licht dokáže vytvoriť aj smerovkové svetlo a brzdové svetlo, ktoré sa vďaka integrovanému akcelerometru automaticky rozsvieti, keď bicykel spomaľuje.