Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Leica M10D: Pekne drahé digitálne telo s analógovou dušou

Leica M10D: Pekne drahé digitálne telo s analógovou dušou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Leica chce s modelom nového fotoaparátu M10-D priniesť fotografom pocit starej analógovej fotografickej školy poháňanej modernými digitálnymi technológiami. Fotoaparát v retro dizajne nemá žiaden LCD displej a pre zobrazenie snímok tak treba použiť displej smartfónu. Táto nostalgia zmiešaná s modernými technológiami však vôbec nie je lacná.

Nastavenia fotoaparátu M10-D sú z dôvodu absencie LCD displeja na samotnom fotoaparáte prostredníctvom mechanických ovládacích prvkov. Na hornej strane sa nachádzajú dva číselníkové ovládače a na zadnej strane, kde býva v moderných fotoaparátoch práve spomínaný LCD displej, je umiestnený otočný ovládač pre nastavenie kompenzácie expozície. Ovládacie koliesko poslúži tiež pre zapnutie Wi-Fi funkcie.

Fotoaparát Leica M10-D.

Retro dizajn dopĺňa opierka palca v blízkosti tlačidla spúšte pre zabezpečenie stability pri snímaní jednou rukou. Tiež môže evokovať navíjač filmu v starých fotoaparátoch. K dispozícii je aplikácia Leica Fotos pre operačné systémy iOS a Android, ktorá slúži pre prezeranie scény. Poslúži aj ako diaľkové ovládanie spúšte a pre úpravu parametrov ako sú formáty snímky a vyváženie bielej farby. Po potvrdení sa nastavenia uložia do fotoaparátu.

Fotoaparát Leica M10-D.

Používatelia môžu k modelu M10-D tiež pripojiť elektronický hľadáčik Visoflex. Ten podľa výrobcu môže byť užitočný pri fotografovaní so širokouhlými objektívmi alebo s teleobjektívmi či pri snímaní zložitých objektov a scén. Hľadáčik sa dá nakloniť a je vybavený GPS modulom pre geografické označenie snímok.

Nostalgický fotoaparát Leica M10-D sa predáva za prekvapivo vysokú cenu 7 995 dolárov.

Fotoaparát Leica M10-D.