Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 89

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na svete je naozaj len pár výstav, ktoré svetu predstavia novinky v oblasti spotrebnej elektroniky. Takou výstavou výstav je nepochybne CES v Las Vegas. A tak vám z nej aj dnes ponúkame zopár zaujímavostí. Začíname hodinkami, ktoré, predstavte si, žijú z vášho tepla.

Druhá generácia inteligentných hodiniek PowerWatch 2 sa vyznačuje tým, že v hodinkách nenájdeme žiadnu batériu. Energiu na prevádzku totiž čerpajú priamo z telesného tepla nositeľa alebo prostredníctvom zabudovaného solárneho článku. Táto kombinácia dokonca zvláda energeticky náročné funkcie, akými sú 1,2 palcový farebný displej či GPS modul. Hodinky sú vodotesné do hĺbky 200 metrov a používateľ má k dispozícii rôzne aplikácie, ktoré pokryjú väčšinu funkcií, vrátane sledovania kondície a monitorovania srdcovej frekvencie. Hodinky tiež sledujú spánkovú aktivitu a dokonca prezradia, koľko telesného tepla používateľ vygeneruje.

Výhodou virtuálnej klávesnice je, že môže mať rôzne jazykové konfigurácie a rozloženie kláves, ktoré sa dá ľubovoľne programovať. No vďaka vývojárom získala tieto výhody už aj fyzická klávesnica. Nesie názov Nemeio a v jej kovovom tele sa nachádza 81 kláves s mechanickým spínačom. Každá z nich je v podobe malého displeja s technológiou elektronického atramentu, ktorú poznáme z čítačiek elektronických kníh. Klávesnica sa k počítaču, smartfónu či k inteligentnej televízii pripája cez Bluetooth. V aplikáciu si vie používateľ nastaviť rozloženie kláves a jazykových profilov. Jednotlivé klávesy môžu mať rôzne funkcie a dajú sa k nim priradiť aj často používané skratky z rôznych softvérov.

Cvičiaci stroj pre mačky Little Cat sa od iných kolies na behanie pre domácich miláčikov líši najmä tým, že ide o inteligentné zariadenie a nie len o zväčšeninu kolesa pre škrečky, do ktorého musí majiteľ mačku fyzicky vložiť a dúfať, že v ňom zostane a začne behať. Little Cat totiž dokáže pozornosť mačky pritiahnuť jednoduchým trikom v podobe stimulujúceho LED svetla, ktoré sa pohybuje v strede bežeckého kruhu. Stroj sa dá sa nastaviť tak, aby sa pohyboval samostatne, s možnosťou nastavenia rôznych rýchlostí pohybu cez mobilnú aplikáciu. Prostredníctvom nej môže používateľ monitorovať kondíciu mačky či sledovať ju pri cvičení cez zabudovanú kameru.

Spoločnosť Innokind stavila na obľúbenú hračku, akou je isto vláčik s kreatívnymi možnosťami stavania trate. Jej súprava inteligentného vláčika Intelino má však okrem toho za cieľ naučiť deti základy programovania, čiže spôsob, akým komunikujú dnešné technológie. Súprava pozostáva z plastový koľajníc, hlavnej mašiny a pripojeného vozňa, spolu so sadou farebných štvorcov. Deti môžu ovládať rýchlosť, smer a iné základné funkcie vláčika, ako je napríklad prechod cez výhybku, a to tak, že do koľajníc na trati v strategických bodoch umiestnia farebné štvorce. Sprievodná mobilná aplikácia pomáha detským programátorom vytvárať aj vlastné príkazy pre farebné moduly.

Pokiaľ chceme farebne vytlačiť grafiku na papier, stačí zapnúť klasickú atramentovú tlačiareň. No čo takto tlačiť farebne aj na látku, kov, kus dreva, stenu či iné povrchy? Riešenie prináša ručná mini tlačiareň PrintBrush XDR. Používateľ si najskôr v mobilnej aplikácii vytvorí rôzne návrhy farebného textu alebo grafiky, ktoré cez Wi-Fi pripojenie prenesie do tlačiarničky. Vnútorná pamäť pojme štyri obrazové súbory, takže sa dá tlačiť aj bez pripojeného smartfónu. Tlač funguje tak, že používateľ jednoducho pohybom potiahne tlačiareň cez údajne akýkoľvek druh povrchu. Senzory v tlačiarni určujú smer a rýchlosť pohybu tak, aby bola grafika správne vytlačená.

Už nejakú dobu sa hovorí o flexibilných displejoch pri mobilných telefónoch. Zatiaľ však žiaden veľký hráč reálny produkt nevytiahol. Výnimkou je však spoločnosť Royole s jej novým zariadením FlexPai. Ide o spojenie dvoch zariadení. Z rozmeru telefónu sa totiž po rozložení stáva tablet. Výrobca tvrdí, že displej je poriadne odolný a nezlomí sa. Jeho rozkladanie sa pritom testovalo viac ako 200 tisíc krát. Jadrom mobilo-tabletu je SNAPDRAGON 855 a zariadenie je údajne aktualizovateľné aj na 5G. Do pozornosti sa pritom pýtajú aj dve kamery 20 megapixelové telefoto a širokouhlá šošovka so 16timi miliónmi bodov. FlexPai s takmer 8 palcovým displejom po rozložení rozhodne patrí medzi inovácie a možno už konečne otvorí dvere novému trendu podobných zariadení.

Nepochybne sa už mnohým nejeden krát stalo to, že vodovodná batéria začala slziť a potom aj kvapkať. Narušené tesnenie alebo zle uzatvorený prívod sa však nedá pri tak malom množstve ihneď odhaliť. Postupne sa ale stratí pomerne dosť vody. Spoločnosť Flo Technologies však našla recept ako už nestratiť ani kvapku. Riešením je jej inteligentný monitoring potrubia pomocou internetu vecí. Kontrola v miniatúrnom zariadení sa pritom spúšťa každý deň a o jej výsledku sa používateľ dozvie priamo z aplikácie pre systémy iOS i Android. Za všetkým stoja presné senzory tlaku, ktoré odhalia únik vody dokonca aj pri jedinej kvapke za minútu. Najlepšie na tom je, že toto malé, no dômyselné zariadenie už stihlo v praxi ušetriť takmer 6 miliónov litrov vody.

Joga je nepochybne filozofiou a športom zároveň. V každom prípade je dokázané, že má pozitívne účinky na zdravie ľudí. No nie každý si nájde čas na spoločné cvičenia v skupine. Aj vzhľadom na pracovnú vyťaženosť mnohých ľudí a potrebu uvoľniť sa našli ázijskí vývojári spôsob ako sa k joge predsa len dostať, a to hocikedy. Riešením je inteligentná rohož pre takzvaný celostný wellness. Je nabitá technológiami a najmä senzormi, ktoré pri používateľovi sledujú joginské pózy a postoje a pri ich nesprávnom napodobnení ho usmernia. Podľa výrobcu dokonca technológia pomáha upokojovať myseľ. Rovnako je možné zariadenie spárovať aj s umelou inteligenciou v podobe Alexy od Amazonu.