Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 124

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Hudba od dávnych čias rozhodne lieči, aj preto sa k nej dostáva stále viac a viac ľudí, a to nielen vo forme počúvania, ale aj tvorenia. Nemusíte byť pritom ani virtuóz, aby ste to zvládli. Zvlášť s jednou zaujímavou pomôckou, ktorá prináša na tvorbu hudby úplne nová pohľad.

Zariadenie Skwitch, pre jednoduché komponovanie hudby, má na svojej vrchnej strane len jediné veľké pružné tlačidlo. Bočná strana zariadenia slúži ako dokovacia stanica pre uchytenie iPhonu s nainštalovanou sprievodnou aplikáciou. Skwitch neobsahuje žiadnu elektroniku, ani batérie. O všetko sa starajú senzory integrované v pripevnenom smartfóne. Tie informujú aplikáciu o tom, kedy a ako používateľ tlačidlo stlačí, takže si vie nastaviť tempo. No nie je to len o stláčaní. Zariadenie Skwitch prináša do komponovania skladieb určitú kreativitu, keďže používateľ dokáže vytvárať melódie jednoduchým posúvaním ikon na notovej stupnici v aplikácii.

Niektorí ľudia pijú vodu aj tak, že sa s ústami pritlačia až priamo k vodovodnej batérii. Vodovodná batéria Da Vinci bola navrhnutá, aby priniesla hygienickejší a úspornejší spôsob pitia, keďže zastúpi aj fontánku na pitie. Využíva k tomu integrovaný ventil, ktorý sa aktivuje malou pákou, čím sa dočasne zabráni vytekaniu vody zo spodnej časti batérie. Z hornej časti potom do oblúka strieka tenký pramienok vody. Používateľ sa tak počas pitia nemusí príliš ohýbať a nevypustí ani toľko vody, ako pri bežnej batérii. Fontánka pritom môže uľahčiť a zefektívniť úlohy, ako je napríklad umývanie tváre, vypláchnutie úst po umývaní zubov alebo opláchnutie holiaceho krému.

Pre pár rokmi prišli britskí vývojári zo spoločnosti Adaptalux s inovatívnym osvetľovacím LED systémom s flexibilnými ramenami, ktorý umožní fotografom osvetľovať makro zábery. Výrobca teraz pridal do osvetľovacieho arzenálu nové flexibilné ramená s xenónovými bleskami. Tie spolupracujú s existujúcou verziou riadiacej jednotky Pod, ktorá sa dá nasunúť do štandardných sánok na vrchole väčšiny fotoaparátov. Používateľ môže pritom ramená ohýbať tak, aby mu poskytli dokonalý uhol osvetlenia pre makro záber. Xenónový blesk sa dá ovládať na diaľku pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie alebo cez infračervený vysielač. Ak chce používateľ rozptýliť prenikavé biele svetlo z xenónového blesku, má k dispozícii súpravu deviatich filtrov.

Kompaktný kufor na náradie pre profesionálov aj domácich majstrov, s názvom Doer, by sa dal označiť aj ako prenosná dielňa. Obsahuje totiž batériovú vŕtačku s príklepom, stolovú tlakovú vŕtačku, priamočiaru pílu, špirálovú pílu, okružnú pílu, stolovú pílu, ručnú rezačku drôtu, stolovú rezačku drôtu, stolovú brúsku, mini sústruh, pracovné svetlo a lampu, spolu s párom batérií a rýchlo nabíjačkou. Všetky tieto veci sa vtesnajú do kufra vďaka univerzálnej rukoväti UniGrip, ktorá sa dá použiť pre každé uložené elektrické náradie, s možnosťou pripojenia rôznych prídavných zariadení. Horný povrch kufra z nehrdzavejúcej ocele pritom poslúži ako pracovný stôl, ktorý môže byť vybavený nástrojmi, ako sú stolová píla, brúska, rezačka drôtu či mini sústruh.