Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mars: Interaktívna robotická mačka pre osamelých

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia sa často zvyknú deliť na milovníkov psov alebo mačiek, pričom nadšenci psov už dávno majú možnosť si zaobstarať dokonca aj psieho robotického spoločníka. Aby však boli oba tábory spokojné, rozhodli sa čínski vývojári, že nastal čas už aj na robotickú mačku.

Interaktívna robotická mačka s názvom MarsCat od spoločnosti Elephant Robotics sa dokáže autonómne pohybovať v domácnosti svojho majiteľa pomocou 16 motorizovaných kĺbov. Okrem jednoduchého chodenia a o niečo málo rýchlejšieho „behu“ je robotická mačka schopná náhodne vykonávať činnosti, ako je spánok, hranie sa, naťahovanie sa, či dokonca zahrabávať imaginárny odpad v debničke s pieskom.

Interaktívna robotická mačka MarsCat.

Okrem motorizovaných kĺbov a batérie je robotická mačka vybavená elektronikou, ako je kamera namontovaná na nose, laser pre snímanie hĺbky priestoru, mikrofón, reproduktor, šesť kapacitných dotykových senzorov a mikroprocesor Raspberry Pi. Vďaka tomu dokáže údajne rozpoznať predmety, ako sú napríklad tri rôzne hračky, ktoré sú súčasťou balenia, a navyše je schopná sa vyhnúť prekážkam a reagovať na niekoľko hlasových povelov. V skutočnosti si každý model MarsCat vyvíja vlastnú osobnosť založenú na spôsobe, ako s ním jeho majiteľ v priebehu času interaguje.

Interaktívna robotická mačka MarsCat.

Napríklad čím častejšie používateľ hovorí s robotom, tým častejšie naň bude mávať. Medzi ďalšie určujúce faktory patrí tón hlasu používateľa a čas, ktorý trávi s MarsCat. Osobnosť robota sa bude líšiť v šiestimi znakoch: nadšený vs rezervovaný, energický vs lenivý a sociálny vs plachý. Zariadenie je navyše open source, takže šikovní používatelia môžu vytvárať a zdieľať nový softvér a hardvérové úpravy. Batéria na jedno nabitie vydrží dve až päť hodín prevádzky, podľa úrovne aktivity robotickej mačky.

Interaktívna robotická mačka MarsCat.

Interaktívna robotická mačka MarsCat je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter. Dá sa získať za finančnú podporu v sume 649 dolárov, pričom plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 1 199 dolárov. Prvé kusy pre podporovateľov kampane by mali byť zasielané už v marci 2020, samozrejme za predpokladu, že výrobca splní svoje sľuby.

Interaktívna robotická mačka MarsCat.