Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 128

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Dosť veľké množstvo nehôd na cestách v štatistikách spôsobil nielen alkohol, ale aj mobilný telefón. Taký smartfón, dobrý sluha, ale v aute zlý pán. Aj preto sa skupina vedcov postavila razantne k používaniu mobilných zariadení v aute. Výsledkom ich práce je systém, ktorý dovolí používať mobil cestujúcim, ale vodiča obmedzí.

Zvýšiť pozornosť vodičov počas šoférovania by mohol pomôcť systém SafeHalo. Keď totiž jeho hlavný modul, ktorý sa zapája do portu OBD-II vo vozidle, zistí, že vodič naštartoval motor a zaradil rýchlosť, vyšle cez Bluetooth signál do sprievodnej mobilnej aplikácie. Tá potom v smartfóne zablokuje všetky prichádzajúce hovory a textové správy, s výnimkou volania na tiesňovú linku. Ak sú v aute aj spolujazdci, systém použije vysielač pre trianguláciu polohy smartfónu vodiča na základe sily a smeru Bluetooth signálu. Ak SafeHalo zistí, že sa smartfón nachádza v bezprostrednej blízkosti sedadla vodiča, sú hovory a texty stále blokované. Ako náhle je však telefón odovzdaný cestujúcemu na inom sedadle, odomkne sa, aby ho mohol používať namiesto vodiča.

Súčasné smartfóny umožňujú vďaka internetu prístup k sociálnym sieťam a k obrovskému množstvu informácií. To však môže človeka rozptyľovať a odtrhnúť ho tak od okolitého sveta. Minimalistický telefón Mutida Pure to chce zmeniť práve odstránením internetového prehliadača. Telefón má klasické numerické tlačidlá a stredový smerový ovládač pre navigáciu v menu. Na jeho e-atramentovom displeji sa zobrazujú len základné funkcie pre telefonovanie a správy, a aplikácie ako kalendár, hudobný prehrávač, poznámkový blok, budík, kalkulačka či baterka. Telefón sa však cez USB-C port dá pripojiť k notebooku a môže poslúžiť ako modem pre internetové pripojenie. O ozvučenie sa postará hlasný reproduktor Harman a k dispozícii je aj 3,5 milimetrový jack konektor pre zapojenie slúchadiel či bezdrôtová technológia Bluetooth 4.2. Telefón disponuje slotom pre dve nano SIM karty.

Nielen v reálnom živote, ale aj v hrách je lietanie s lietadlom alebo s kozmickou loďou zložité a bežné joysticky nemusia hráčom poskytnúť dostatočne citlivé ovládanie. Vývojári zo Sublight Dynamic však vytvorili prototyp jednoručného joysticku s pohybom v šiestich osiach. Pomocou svorky sa pripevní k hrane stola a vďaka tomu môže používateľ jednoducho potiahnuť rukoväť ovládača v požadovanom smere nahor, nadol, doľava, doprava, dopredu, dozadu, ako ju aj naklápať a otáčať, aby mohol využiť všetky osi otáčania. Aby sa všetky funkcie ovládania virtuálneho kokpitu zmestili len do jednej ruky, je joystick vybavený až 32 prispôsobiteľnými vstupmi v podobe tlačidiel, páčok, číselníkov a spúští. Okrem hier by mohol nájsť uplatnenie aj v prostredí virtuálnej reality či dokonca v robotike.

Trojhlavá elektrická zubná kefka BruBruBrush sľubuje rýchle a zároveň dôkladné vyčistenie zubov. Počas čistenia sa používateľ manuálne pohybuje kefkou po zuboch, pričom tri elektricky poháňané hlavy čistia všetky strany každého zuba v rovnaký čas. Štetiny na každej hlave sú dlhšie okolo vonkajšej hrany, aby tak mohli lepšie preniknúť medzi zuby. Samotné hlavy sú vybavené pružinou, ktorá ich udržiava v kontakte s povrchom zubov. Pri čistení tenších predných zubov môže používateľ posunúť nastavenie hornej hlavy nahor a obe bočné hlavy posunúť smerom k sebe, čím sa zabezpečí dostatočný tlak na zuby. Výrobca pritom tvrdí, že dôkladné vyčistenie všetkých zubov pomocou trojhlavej elektrickej kefky BruBruBrush by nemalo trvať dlhšie ako 50 sekúnd.