Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung predstavil na CES nový rad QLED 8K televízorov pre rok 2020

Samsung predstavil na CES nový rad QLED 8K televízorov pre rok 2020
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung na veľtrhu CES 2020 v Las Vegas predstavila novú generáciu televízorov QLED 8K. Nové modely ponúkajú špičkové inovatívne vlastnosti, vďaka ktorým je sledovanie filmov a ďalších programov skutočným zážitkom, a k tomu bohatú konektivitu výrazne rozširujúcu možnosti domácej zábavy.

Rad QLED 8K pre rok 2020 užívateľom ponúka doposiaľ nepoznaný divácky zážitok a bezprecedentné možnosti integrácie televízora do inteligentnej domácnosti. Vyspelá umelá inteligencia vylepšuje obraz, zvuk a ďalšie vlastnosti nových prístrojov. Okrem toho je k dispozícii aj celý rad inteligentných funkcií, ktoré fungujú na platforme Tizen, vďaka ktorej si užívatelia môžu vychutnať mimoriadne jednoduché hlasové ovládanie a k tomu vyskúšať nové funkcie ako Tap View, Digital Butler alebo Samsung Health.

Najlepšie sú vidieť prednosti aktuálneho radu na novej vlajkovej lodi Q950TS QLED 8K TV, čo je prvý televízor v histórii s priestorovým zvukom a špičkovým rozlíšením 8K v ohromujúcom ultratenkom prevedení.

Od základu nový dizajn

 

Pri Q950 výrobcovia prakticky úplne odstránili rámik okolo obrazovky, ktorá tak zaberá v zásade celú prednú stranu (99 %, najviac na trhu). Pri sledovaní zo vzdialenosti 3-5 metrov si diváci užijú výnimočný efekt „nekonečnej obrazovky“ alebo Infinity Screen, okraje zdanlivo úplne zmiznú. Výsledkom je obraz, ktorý divákov dokonalo vtiahne do deja, pretože sa stierajú hranice medzi televízorom a jeho okolím.

Hrúbka Samsungu Q950 je navyše len 15 milimetrov. V kombinácii s dokonale plochou čiernou obrazovkou je tak možné televízor pripevniť na stenu, na ktorej takmer nie je vidieť, alebo môže tvoriť atraktívnu siluetu na stojane.

Samsung Q950TS QLED 8K TV

Nová definícia obrazovej kvality

 

Rad QLED 8K pre rok 2020 je dôkazom, že Samsung v oblasti 8K udáva tón na celosvetovom trhu. Každý z modelov tohto radu spĺňa požiadavky Certified Test Specifications odborového združenia 8K Association a štandard CTA 8K Ultra HD Display Definition.

Rad QLED 8K taktiež ako jeden z prvých na svete podporuje prehrávanie natívneho obsahu v rozlíšení 8K. V roku 2020 budú majitelia týchto televízorov môcť sledovať a streamovať obraz v 8K prostredníctvom kodeku AV1. Všetky 8K televízory Samsung pre rok 2020 budú túto funkciu podporovať už z výroby.

Okrem toho Samsung spolupracuje so svojimi partnermi (napr. s YouTube) na ďalších spôsoboch, ako natívne 8K rozlíšenie streamovať.

Okrem budovania vlastného 8K ekosystému umožní nový rad užívateľom, aby si kvalitu 8K užili aj pri sledovaní obsahu v nižšom natívnom rozlíšení. Do výbavy modelu Q950 patrí obrazový procesor Quantum Processor 8K novej generácie, ktorý využíva výkonné polovodičové technológie Samsung a jeho súčasťou je vyspelá umelá inteligencia, ktorá umožňuje interpoláciu obrazu na mimoriadne vysokej úrovni. Za pomoci strojového učenia dokáže procesor analyzovať a rozpoznať charakteristické znaky jednotlivých pixelov a následne prekresliť najrôznejšie prvky v obraze v rozlíšení 8K – výsledkom je teda vynikajúci obraz bez ohľadu na kvalitu pôvodného zdroja.

Umelá inteligencia sa pri modeli Q950 rovnako stará, aby divácky zážitok nekazili žiadne rušivé vplyvy. Tradičné televízne senzory dokážu upraviť jas obrazovky podľa okolitého svetla v miestnosti, avšak technológia Adaptive Picture ide podstatne ďalej – jas sa tu mení v jednotlivých scénach, takže sa diváci môžu tešiť na špičkový obraz s dostatočným kontrastom v akomkoľvek prostredí.

Častým problémom pri streamingu filmov či televíznych programov je rýchlosť internetového pripojenia. Technológia AI ScaleNet je však zárukou kvalitného prenosu v mnohých situáciách – optimalizuje aktuálne dostupnú dátovú rýchlosť. Pri prenose dáta komprimuje a znižuje tak ich objem, v samotnom televízore ich následne vracia do pôvodnej podoby. Tým pádom si vystačí s polovičnou rýchlosťou pripojenia. Na tejto technológii spolupracuje Samsung Electronics so spoločnosťou Amazon – systém AI ScaleNet sa uplatní pri upscalingu zo štandardného rozlíšenia do 4K v streamingovej službe Prime Video.

Samsung Q950TS QLED 8K TV

Nová podoba špičkového zvuku

 

Pre špičkovú kvalitu streamingu je zvuk rovnako dôležitý ako obraz – a Samsung Q950 ponúka jeden z najlepších audiosystémov medzi televízormi na súčasnom trhu. Reproduktory sa nachádzajú po všetkých stranách displeja, na zadnej strane nechýbajú basové subwoofery. V kombinácii s technológiou Object Tracking Sound+, ktorá využíva umelú inteligenciu pre zladenie pohybu zvuku s pohybom objektov na obrazovke, vzniká plnohodnotný a veľmi kvalitný priestorový zvuk v usporiadaní 5.1.

Samsung Q950 okrem toho dokáže automaticky upraviť úroveň dialógov, aby ich nerušili zvuky v domácnosti, napríklad mixér alebo vysávač. Technológia Active Voice Amplifier (AVA) prichádza vhod 40 percentám zákazníkov v USA, ktorí uvádzajú, že im tieto zvuky pri sledovaní televízora vadia. Teraz ich prístroj automaticky deteguje a zosilní hlasitosť.

Model Q950 navyše umožňuje využiť reproduktory ako ďalší audiokanál, napríklad v kombinácii so soundbarom radu Q Series pre rok 2020 (napr. s modelom Q800, ktorý na veľtrhu CES 2020 získal cenu za najlepšiu inováciu). Systém Q Symphony spojí výstup z oboch zariadení, výsledkom je dynamický a viacrozmerný priestorový zvuk.

Nové hranice diváckych zážitkov

 

Dnešní diváci majú prístup k väčšiemu množstvu streamovaného obsahu než kedykoľvek v minulosti, a taktiež ho podstatne viac využívajú. Televízory radu QLED 8K pre rok 2020 sú z tohto dôvodu vybavené radom unikátnych funkcií, ktoré užívateľom umožňujú, aby si tento obsah maximálne vychutnali a využili pritom celý rad rôznych prístrojov.

Napríklad Bixby, digitálny asistent Samsungu s umelou inteligenciou, je tento rok ešte inteligentnejší než predtým. Užívatelia vďaka nemu môžu využiť televízor na ovplyvnenie atmosféry v celej miestnosti. Pokiaľ napríklad Bixbyho požiadajú, aby sa postaral o pokojnú náladu, zobrazí sa na televízore idylický obrázok. Hlasových asistentov je však možné využiť viac – televízory nového radu si rozumejú aj so systémami Amazon Alexa a Google Assistant. Užívatelia sa tak jednoducho a rýchlo dostanú k svojmu obľúbenému obsahu.

Okrem toho model Q950 ponúka novú a vylepšenú verziu funkcie Universal Guide, ktorá vďaka umelej inteligencii dokáže analyzovať divácky vkus majiteľov, porovnať ho s ponukou na ich obľúbených kanáloch a streamingových službách a odporučiť obsah šitý na mieru.

Samsung ponúka aj vlastnú inteligentnú videoslužbu Samsung TV Plus, vďaka ktorej sa užívatelia jednoducho dostanú k novému obsahu. Stačí obyčajné internetové pripojenie a majitelia môžu okamžite sledovať správy, športové prenosy, zábavné programy a podobne, ponuka sa neustále rozširuje. V súčasnej dobe ponúka služba Samsung TV Plus takmer 100 kanálov, medzi ktorými nechýbajú CBSN (digitálny spravodajský kanál CBS, ktorý funguje 24 hodín denne), Yahoo Finance, Lively Place (z produkcie A&E Networks), Bon Appétit, VEVO, Outside TV+ a mnoho ďalších.

Samsung Q950TS QLED 8K TV

Nové predstavy o prepojenom živote

 

Rad QLED 8K pre rok 2020 prináša nové možnosti, ako v dnešnom prostredí využívať televízor ako súčasť moderného životného štýlu.

Štyria z piatich ľudí dnes zanedbávajú pravidelné cvičenie. Samsung preto vytvoril vlastné riešenia zamerané na fitness a wellness, ktoré môžu využiť aj užívatelia žijúci hektickým životom. Model Q950 môže slúžiť ako domáci zdroj zdravého životného štýlu, práve na to je určená aplikácia Samsung Health on TV. Majitelia Q950 môžu priamo na obrazovke monitorovať svoje aktivity a pokroky, prípadne sledovať, ako sa celej rodine darí plniť stanovené ciele. Okrem toho majú k dispozícii bezplatný a exkluzívny obsah partnerov, ku ktorým patrí Calm, FitPlan, Jillian Michaels, Echelon, Obe Fitness, Barre 3 atď.

Rad užívateľov navyše pri sledovaní televízora nepúšťa z rúk svoje mobilné zariadenie, čo nie je práve jednoduché sústrediť sa na oboje zároveň. To zjednodušuje aplikácia Multi-View – vďaka ktorej je možné premietnuť displej smartfónu či tabletu priamo na televíznu obrazovku do samostatného okna. K dispozícii je štrnásť rôznych variantov tohto prepojenia, takže si každý môže vybrať ten svoj – okná je možné zobraziť vedľa seba, jedno v druhom a pod.

A aby sa divácke zážitky ešte zjednodušili, ponúka Q950 aj celý rad iných spôsobov, ako obsah zo smartfónu dostať na televíznu obrazovku a ako prostredníctvom televízora ovládať najrôznejšie prístroje v domácnosti. Systém Tap View umožní zobraziť obraz na smartfóne na obrazovke len tým, že sa obe zariadenia vzájomne dotknú. Aplikácia Digital Butler zase umožňuje ovládať celý rad zariadení pomocou infračervenej technológie – platí to aj pre prístroje, ktorých sa netýkajú dnešné štandardy internetu vecí.

Samsung Q950TS QLED 8K TV

(Zdroj: Tlačová správa Samsung)