Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 23

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Moderné automobily už bývajú vybavené viacerými radarovými senzormi, vďaka ktorým môže vodič využívať rôzne asistenčné či bezpečnostné funkcie. S príchodom vozidiel s autonómnym pohonom bude však ešte dôležitejšie zabezpečiť, aby boli radarové senzory za každých okolností spoľahlivé a nedošlo k ich poškodeniu. Aj preto už dnes vývojári hľadajú inovatívne spôsoby, ako tieto senzory chrániť a zároveň vylepšiť ich schopnosti. Jedným zo zaujímavých riešení by mohlo byť použitie nového materiálu z dielne spoločnosti BASF.

Rovnako ako iná citlivá elektronika, aj radarové senzory v automobiloch musia zvládať fungovať v rôznych klimatických podmienkach po celom svete. Mali by byť teda schopné odolať vysokým teplotám a médiám, ako je striekajúca voda, olej alebo posypová soľ. Uvedomujú si to aj vývojári zo spoločnosti BASF, ktorí navrhli nový odolný materiál s názvom Ultradur RX.

Ide o modifikovaný semi-kryštalický polymér, označovaný aj ako PBT, ktorý patrí do skupiny polyesterových termoplastov. Materiál Ultradur RX sa dá použiť pre výrobu zadných krytov a môže sa pochváliť vlastnosťami, vďaka ktorým budú senzory nielen chránené voči prírodným živlom. Kryt z nového materiálu je totiž schopný zabrániť prieniku rušivých elektromagnetických vĺn z iných vozidiel a to až do minimálne 120-tich GHz.

Produkty z materiálu Ultradur RX môžu byť doslova ušité na mieru pre absorpciu radarových vĺn v rozpätí 71 až 81 GHz. Vďaka tomu dokáže senzor lepšie priraďovať prijaté signály, čo prispieva k vyššej bezpečnosti. V porovnaní s bežnými kovovými krytmi tento dielektricky optimalizovaný plast navyše znižuje hmotnosť a zvyšuje efektivitu vozidla.

Vývoj nových technológií pre automobilový priemysel sa zameriava na pohodlie a bezpečnosť cestujúcich. Senzory tak budú určite kľúčovými komponentmi v autonómnych vozidlách budúcnosti. Rovnako, ako v prípade nového materiálu Ultradur RX, by teda mohla chémia pravdepodobne zohrať v budúcnosti ešte väčšiu úlohu, keďže významne prispieva k riešeniu náročných výziev v oblasti mobility.

Spoločnosť Sarcos Robotics stojí za vývojom technologicky pokročilého exoskeletonu Guardian XO. Ten je navrhnutý ako zariadenie na celé telo, ktoré má pomáhať pracovníkom v priemyselnom odvetví so zdvíhaním ťažkých bremien počas opakovaných činností. Batériový exoskeleton pritom dokáže pracovať po dobu až ôsmich hodín na jedno nabitie a používateľovi prináša zvýšenie jeho sily v pomere 20 : 1. V praxi by to malo znamenať, že zdvíhanie bremena s hmotnosťou 45 kilogramov by mal používateľ exoskeletonu pociťovať vo svojich svaloch tak, ako keby zdvíhal bremeno s hmotnosťou len 2,2 kilogramu. Robustný exoskeleton by si mohol nájsť využitie aj v takých priemyselných odvetviach, ako je ťažobný priemysel, či ako pomôcka pri odstraňovaní škôd po katastrofách.

Skladací elektrický bicykel Éole sa môže pochváliť ľahkým rámom univerzálnej veľkosti, ktorý je vyrobený z uhlíkových vlákien. Bicykel sa dá údajne zložiť do kompaktných rozmerov len za 10 sekúnd. Vývojári pritom prišli so zaujímavým riešením uloženia batérie do sedlovky. K dispozícii sú dva modely e-bicykla, ktoré sa líšia v použitých komponentoch a v celkovej hmotnosti. Model Éole C s váhou 15,8 kilogramu dostal do výbavy batériu, ktorá na jedno nabitie poskytne dojazd do vzdialenosti približne 45 kilometrov. Ľahší model Éole S má riadidlá a sedlovku tiež vyrobené z uhlíkových vlákien a tak sa jeho celková hmotnosť zastavila len na necelých 13-tich kilogramoch. Dojazd s elektrickou asistenciou je v tomto prípade udávaný od 50 do 70 kilometrov.