Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 48

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Príroda nám dala veľa vecí. Medzi inými aj zdroje pre výrobu papiera. No tie si treba poriadne vážiť, keďže ide o stromy. Podľa niektorých štatistík spotrebuje jeden Slovák za rok až 90 kilogramov papiera. Aj preto vedú kampane na to, aby sa v tomto smere viac recyklovalo. Niektoré informácie totiž hovoria zase o tom, že tona zberového papiera ušetrí až 17 stromov. S úplným nadšením to zobrali na Ukrajine a rozhodli sa, že živé prírodné zdroje uchránia. A tak vznikol patent, pri ktorom sa dá papier vyrobiť aj z opadaného lístia.

Ukrajinskí vývojári z RE-leaf PAPER vyvinuli trvale udržateľnú alternatívu, ktorá umožní sezónnu výrobu papierových produktov z vlákna získaného z opadaných listov zo stromov. Lístie sa zberá z mestských parkov a území miest, kde je potrebné vykonať sanitárne práce. Lístie putuje vo vreciach na spracovanie do závodu, kde sa očistí a naloží do špeciálneho reaktora. Tam sa pod vplyvom fyzikálnych a chemických procesov extrahujú zo suroviny vlákna. Buničina sa premyje a zmieša s biologickými plnivami. Následne prechádza obrovským strojom, ktorý ju premieňa na pevné plátno, ktoré sa suší na papierové kotúče. V rámci vývoja boli vytvorené aj prvé papierové vrecká a obaly, vrátane obalov na vajcia.

Nový mini počítač EliteMini H31G má miniatúrne rozmery v tvare kvádra so stranami necelých 16 x 16 centimetrov x 6 centimetrov. Do vnútra tejto malej škatuľky sa podarilo vývojárom vtesnať procesor 9. generácie Intel Core i5 alebo i7. No miesto sa dokonca našlo aj na dedikovanú grafickú kartu Nvidia GeForce GTX 1050 Ti. Vďaka tomu si môže používateľ na svojom mini počítači zahrať aj o niečo viac graficky náročné hry. Do hardvérovej výbavy patrí aj 16 GB operačnej pamäte DDR4 RAM a M.2 PCIe SSD úložisko s kapacitou 256 GB. Úložný priestor sa dá rozšíriť aj osadením 2,5-palcového SATA disku. Chladenie rieši dvojica ventilátorov a štyri medené pasívne chladiče.

Cyklistické predné svetlo Luislight L300 má valcovité telo vyrobené z uhlíkových vlákien, ktoré sa dá rýchlo a ľahko pripevniť alebo odobrať pomocou magnetického držiaka na riadidlách. Po pripevnení na držiak sa svetlo automatický zapne a po jeho odobratí sa zasa vypne. Vode a prachu odolné svetlo drží pevne prichytené pomocou až šiestich neodymových magnetov. Ak by aj tak došlo k prípadnému strhnutiu svetla z držiaka za jazdy, integrovaný akcelerometer tento prudký pohyb zaznamená a aktivuje režim blikania, ktorý jazdcovi uľahčí hľadanie svetlometu v tme. K dispozícii sú dva režimy svietenia, pričom najvyššia intenzita dosahuje jas až 300 lúmenov. Výdrž integrovanej batérie je udávaná na 9 hodín prevádzky v slabšom režime s jasom 200 lúmenov.