Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 50

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Telesne postihnutí, ktorí používajú štandardný invalidný vozík, prípadne ich príbuzní, sa už zrejme nejedenkrát stretli s tým, že ho ani pri zložení nedokázali veľmi jednoducho prepravovať. Vždy zaberie veľa miesta. Vývojári sa preto rozhodli tejto skupine ľudí pomôcť. A výsledok? Na svete je invalidný vozík, ktorý po zložení pohodlne odnesiete v jednej ruke a dokonca sa zmestí ešte aj do štandardnej skrinky v lietadlách nad sedadlami, ktorá je inak určená len pre malé kufríky.

Invalidný vozík Revolve Air je vybavený kolesami, ktoré obsahujú centrálny náboj, šesť štruktúr skladacích špicov a ráfik, ktorý je rozdelený na šesť vzájomne prepojených častí. Každá z nich je obložená pneumatiku vyplnenou penou. Po uvoľnení blokovacieho mechanizmu sa tieto kolesá dajú poskladať do kompaktného tvaru, podobne ako rebrá dáždnika. Vývojári tvrdia, že po zložení sa veľkosť invalidného vozíka zmenší až o 60 percent. Vďaka tomu by sa mohol dať ľahko uložiť do priehradky na príručnú batožinu v lietadle a zmestí sa i na sedadlo spolujazdca. V pláne je aj možnosť rezervovania vozíka pomocou mobilnej aplikácie a jeho prenajatie z kioskov na miestach, ako sú letiská či železničné alebo autobusové stanice.

Prenosný domáci projektor WooBloo SMASH má jas 300 ANSI lúmenov a obsah premietne v rozlíšení 1080p na plochu s uhlopriečkou až 3 metre. Integrované dva širokopásmové reproduktory a 10-wattový pasívny menič zaistia 360-stupňový priestorový zvuk. S inými reproduktormi sa môže projektor prepojiť cez Bluetooth 5.0. Cez Wi-Fi pripojenie je možné zrkadliť obsah aj zo smartfónu a nechýbajú ani fyzické porty USB a HDMI. Projektor funguje na operačnom systéme Android s viac ako 30-timi predinštalovanými aplikáciami, vrátane obľúbených streamovacích služieb. Pohodlné ovládanie zaistí buď diaľkový ovládač, integrovaný 4-palcový LED displej alebo hlasové ovládanie prostredníctvom digitálnej asistentky Alexa.