Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové energetické štítky EÚ: Spotrebiče LG sú na ne pripravené

Nové energetické štítky EÚ: Spotrebiče LG sú na ne pripravené
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tento rok v marci zaviedla Európska únia nové energetické štítky, ktoré sú súčasťou snahy EU znížiť do roku 2030 spotrebu energie o 32,5 % (na základe predpokladaných hodnôt stanovených v roku 2007). Novinka znamená koniec systému klasifikácie spotreby energie v škále A+++ až D, nahradilo ju prehľadnejšie hodnotenie A až G. Nové energetické štítky zároveň prichádzajú so sprísnením kritérií spotreby energie.

Energetické štítky zaviedla EU už v roku 1995 a pri nákupe hrajú dôležitú úlohu až pre 85 % spotrebiteľov. Nové štítky, platné od 1. marca 2021, sa týkajú celkom šiestich kategórií výrobkov. Patria sem umývačky riadu, práčky a práčky so sušičkou, chladničky a vinotéky, svietidlá, elektrické displeje a novo aj komerčné chladiace zariadenia. Zákazníci na nových štítkoch nájdu viac informácií než doposiaľ. Povinné sú teraz napríklad údaje o spotrebe vody na každý umývací alebo prací cyklus, skladovacia kapacita alebo úroveň hluku. Každý štítok zároveň obsahuje QR kód, po ktorého načítaní inteligentným telefónom sa zákazníci dostanú k ešte podrobnejším informáciám.

K prísnejšej škále energetických štítkov pristúpila EU z dvoch dôvodov. Tým hlavným je väčšia prehľadnosť pre spotrebiteľa, Európska únia chce ale zároveň motivovať výrobcov spotrebnej elektroniky k inováciám a úspornejším riešeniam. Vďaka tomu, že je spoločnosť LG Electronics (LG) lídrom na poli nových technológií a čo najvyššia miera udržateľnosti spolu s ohľaduplnosťou k planéte patrí dlhodobo k jej hlavným cieľom, sú jej spotrebiče na prísnejšiu klasifikáciu veľmi dobre pripravené.

Záväzok LG voči Zemi v oblasti spoločensky zodpovedného investovania

 

Ako spoločnosť, ktorá berie starostlivosť o životné prostredie mimoriadne vážne, zaviedlo LG rad programov v oblasti spoločensky zodpovedného investovania (z angl. ESG – enviromental, social and corporate governance). Ich hlavným cieľom je ochrana prírodných zdrojov a obmedzenie vzniku znečisťujúcich látok. V roku 2019 spoločnosť LG oznámila iniciatívu Zero Carbon by 2030, v rámci ktorej sa zaviazala dosiahnuť do roku 2030 nulových emisií uhlíka zo všetkých svojich prevádzok na celom svete. Splnenie tohto ambiciózneho cieľa je stále reálnejšie hlavne vďaka dôslednému a systematickému prístupu vo všetkých oblastiach jej podnikania.

Jednou z iniciatív LG zameraných na ochranu životného prostredia je kampaň #CareForWhatYouWear, ktorá upozorňuje na stále sa zväčšujúci celosvetový problém rýchloobrátkovej módy. Komunikácia pozýva spotrebiteľov, aby sa sami pripojili ku zlepšeniu súčasnej situácie napríklad prostredníctvom nákupu oblečenia z odolných a k prírode šetrných materiálov. Oblečenie, ktoré milujeme, tiež nemusí končiť v koši, keď sa oň budeme lepšie starať, prípadne ho prešijeme či upravíme, keď už nesedí. Riešením je ale taktiež venovanie nechcených módnych kúskov tým, ktorí ich ešte využijú. LG sa v rámci kampane spojilo s jedným z najväčších online predajcov luxusnej módy s názvom NET-A-PORTER a spoločne pripravili kolekciu štýlovej a udržateľnej módy. Jednotlivé modely sú vyrobené z vysoko odolných materiálov, ktoré možno prať v práčke a pokiaľ sa o nich ich majitelia budú správne starať, kúsky budú skvele vyzerať ešte dlhé roky.

Udržateľnejšia starostlivosť o bielizeň

 

Riešenia LG pre pranie bielizne pomáhajú spotrebiteľom dosiahnuť lepšej rovnováhy s prírodou tým, že znižujú poškodenie tkanín a predlžujú životnosť ich obľúbených odevov. Práčky a sušičky LG ale taktiež spotrebujú menej elektriny a vody než mnohé konkurenčné výrobky.

Práčka s technológiou AI DD napríklad vyberá optimálne pracie pohyby podľa hmotnosti a jemnosti tkanín, bielizeň je naviac čistejšia. Spotrebič taktiež ponúka až o 18 % vyššiu ochranu tkanín, čím predlžuje životnosť odevov. Vďaka technológii TurboWash 360° dokážu práčky LG znížiť spotrebu energie až o 28 % a zároveň skrátiť dobu pracieho cyklu až o 38 % (v porovnaní s bežnými práčkami), bez toho aby pritom museli obetovať jediný gram výkonu alebo starostlivosti o tkaniny.

Aj sušičky LG s tepelným čerpadlom DUAL Inverter Heat Pump pomáhajú udržiavať oblečenie vo výbornej kondícii. Kľúčom je sušenie pri nízkych teplotách tak, aby sa čo najviac zabránilo zbytočnému ničeniu tkanín. Že sa uvedený produkt naozaj podaril, dokazuje aj fakt, že ide o vôbec prvú sušičku na svete, ktorá získala prestížnu ekologickú certifikáciu Green Product od rešpektovanej nemeckej organizácie TÜV Rheinland. Sušička je taktiež vybavená vlastnou technológiou LG Eco Hybrid, vďaka čomu dokáže znížiť spotrebu energie až o 15 % (režim Energie) a skrátiť dobu cyklu až o 18 % (režim Čas).

Systém starostlivosti o oblečenie LG Styler je ideálny pre osvieženie odevov, ktoré vyžadujú jemnú starostlivosť. Pomocou čistých parných častíc dokáže jemne odstrániť pachy, redukovať pokrčenie a odstrániť až 99,9 % roztočov, baktérií a vírusov, ktoré sa bežne vyskytujú v domácnostiach. Jedinečný Styler je ekologicky šetrný výrobok, ktorý svoju prácu skvele zvláda len vďaka vode, teda bez použitia akejkoľvek chémie. Produktový rad je vybavený LG Inverter Heat Pump. Jedná sa o invertorové tepelné čerpadlo, ktoré využíva recyklovanú energiu z teplého a vlhkého vzduchu vnútri, čo zaručuje mimoriadne vysokú úsporu energie.

Minimalizácia spotreby energie a plytvanie potravinami pre ekologickejšiu kuchyňu

 

Spoločnosť LG pomáha spotrebiteľom užívať si udržateľnejší životný štýl taktiež v kuchyni. V ponuke má vysoko kvalitné chladničky, ktoré spĺňajú náročné požiadavky nového energetického štítku EU. Patentovaný invertorový lineárny kompresor, ktorým je väčšina chladničiek vybavená, si spoločnosť LG nechala preveriť jednou z najväčších vedecko-technologických asociácií v Európe s názvom Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE). Tá potvrdila úctyhodnú životnosť, ktorá je 20 rokov. Vďaka tomu ponúkajú vyspelé chladničky LG vynikajúcu životnosť a zároveň znižujú spotrebu energie až o 32 %.

K šetrnejšiemu životnému štýlu pomáhajú spotrebiteľom taktiež technológie InstaView Door-in-Door, LINEARCooling, Multi Air Flow a DoorCooling+. Vďaka nim sú potraviny v chladničkách LG dlhšie čerstvé a rodinám tak pomáhajú znížiť plytvanie potravinami a zároveň šetriť peniaze za nákupy. Systém LINEARCooling minimalizuje kolísanie teploty, ktoré je hlavnou príčinou, že sa potraviny kazia. Systémy DoorCooling+ a Multi Air Flow sa starajú o optimálny prívod chladného vzduchu do každej časti chladničky a to aj do priestoru dverí. Vďaka rozdeleniu silného prúdu vzduchu zo strategicky umiestených ventilačných otvorov zaisťujú tieto technológie rýchle ochladenie priestoru vnútri chladničky. Tým sa zabraňuje predčasnému kazeniu potravín, ktoré sú uložené aj v košoch vo dverách chladničky.

Prostredníctvom svojej globálnej stratégie spoločensky zodpovedného investovania a vývojom ekologicky šetrných produktov a technológií sa spoločnosť LG snaží chrániť planétu a zaistiť lepšie zajtrajšky pre budúce generácie.

(Zdroj: Tlačová správa LG)