Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 73

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Len čo sa uvoľnili opatrenia a otvorili, okrem iného, aj posilňovne, mnohá „fitnessáci“ neváhali ani chvíľu. Dnes tu však máme niečo, čo im môže pri cvičení pomôcť. Nie, nebojte sa, nič sa zľahčovať nebude. Len pomocou špeciálnych „smart“ rukavíc môžete získať lepší prehľad o rozvoji svojho tela.

Inteligentné posilňovacie rukavice Shape.Care majú odnímateľný elektronický modul s batériou, pulzným oxymetrom a inerciálnou meracou jednotkou. Modul je prepojený so štyrmi integrovanými senzormi v rukaviciach, ktoré sledujú viacero metrík fyzického výkonu používateľa v reálnom čase. Rukavice sú schopné sledovať napríklad počet opakovaní, techniku zdvíhania závažia, rovnováhu zaťaženia ľavej a pravej ruky, rozloženie úchopu ruky či srdcovú frekvenciu a kardiovaskulárnu kapacitu. Všetky údaje sa spracúvajú v mobilnej aplikácii pre operačné systémy Android a iOS. Aplikácia potom používateľa informuje o tom, ako jeho tréning napreduje, môže mu poradiť, ako ho maximalizovať alebo ho upozorní na časté chyby, ktoré robí pri posilňovaní.

Batoh s názvom Roo vyzerá na prvý pohľad ako bežný nylónový turistický batoh s objemom 20 litrov. Ak však používateľ potrebuje odniesť ešte o niečo viac, stačí otvoriť zips na vrchu a na bokoch hlavnej časti batoha od zadného postroja, ktorý zostane pripevnený k ramenným popruhom. Batoh sa potom vyklopí a medzi ním a postrojom tým vznikne trojuholníková medzera, ktorej veľkosť je daná dĺžkou remienkov. Používateľ potom už len vloží do medzery nylonový vak v tvare klinu a naplní ho napríklad nákupom, drevom na ohnisko či inými vecami. Vaky môžu byť pritom s objemami 15, 20 a 25 litrov. K dispozícii je tiež prepravný systém s názvom Roo Cage, ktorý pozostáva z popruhov s otvoreným priestorom medzi nimi. Tento systém sa dá použiť napríklad aj na prenášanie psíka.

Nový športový systém s názvom Sonr bol špeciálne vyvinutý na jednosmernú rádiovú komunikáciu trénera s plavcami. Tréner je vybavený vysielačkou, cez ktorú v reálnom čase zadáva pokyny do druhej časti systému, ktorou je vodotesný reproduktor a prijímač. Toto malé zariadenie vedie zvuk cez kosti a môže sa nosiť buď pod plaveckou čiapkou alebo sa dá pripnúť na remienok plaveckých okuliarov. Systém má dosah až 300 metrov a jeho signál môže pod vodou preniknúť do metrovej hĺbky. Výberom rôznych frekvencií môže pritom jeden tréner komunikovať naraz s až 30-timi plavcami. Systém môže navyše fungovať ako metronóm a poskytnúť tak zvukové signály, ktoré plavcom pomáhajú s načasovaním tempa ich záberov.