Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 74

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Keď sa pred rokmi objavil inovatívny operačný systém pre mobilné telefóny s názvom Android, nikto netušil ako sa mu bude dariť. Dnes je síce najrozšírenejší, no už sa nedá povedať, že je jediným systémom pre mobilné zariadenia s dotykovým displejom. Popri iných sa snaží získať si pozornosť používateľov aj ďalší zaujímavý operačný systém postavený na Linuxe.

Čínski vývojári zo spoločnosti JingLing vytvorili operačný systém JingOS, ktorý je založený na Linuxe, no je špeciálne navrhnutý pre mobilné zariadenia s dotykovým ovládaním. Nedávno k nemu pridali aj vlastný 11-palcový tablet s názvom JingPad A1. Aj vďaka osemjadrovému procesoru s architektúrou ARM vydrží integrovaná batéria na jedno nabitie až 10 hodín. K dispozícii je odnímateľná klávesnica s trackpadom, ktorá toto zariadenie premení na menší notebook. Ovládanie uľahčí aj dotykové pero JingPad Pencil, ktoré rozozná 4096 úrovní tlaku. Tablet by mohol zaujať vývojárov, ktorí chcú kódovať na cestách. Medzi podporovanými nástrojmi sú pritom VS Code a Terminal. K dispozícii sú aj aplikácie pre stolné počítače, ako WPS Office či GIMP, spolu s aplikáciami pre Android, ako Netflix, YouTube a ďalšie.

Inovatívna platforma Aectual umožňuje rýchlu výrobu vysoko estetických a kvalitných 3D tlačených architektonických a interiérových výrobkov na mieru. Môžu to byť napríklad terazzové umelecké podlahy, obklady stien a fasád, stĺpy, schody, rozdeľovače miestností, svietniky, kvetináče, paravány a ďalšie rôzne prvky. Všetko je pritom vyrábané zo 100 percentne recyklovateľných udržateľných materiálov. Proces patentovanej robotickej technológie XL, pre adaptívnu 3D tlač, navyše znižuje náklady na architektonické prvky vyrobené na mieru približne o polovicu. Je údajne až 10 krát rýchlejší ako iné technológie 3D tlače, eliminuje plytvanie materiálom a znižuje emisie CO2. Väčšina výrobkov sa dá po použití recyklovať a zo získaného materiálu sa dajú vytlačiť úplne iné nové výrobky.