Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 77

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Atraktívnosť video záberov z vtáčej perspektívy naštartovalo ich nakrúcanie pomocou dronov. Mnohé z nich však nedokážu vyniesť do výšin nič ťažšie, a tak nie sú kamery vždy kvalitné. Zmeniť sa to ale rozhodla japonská Sony, ktorý tentoraz neprichádza s novou kamerou, ale s dronom, ktorý jej kamery dostane do oblakov. A to dokonca aj vtedy, ak spolu s objektívom vážia aj viac ako 5 kilogramov.

Pod značkou Airpeak vydáva japonská Sony svoj prvý dron s označením Airpeak S1. Dron je navrhnutý pre profesionálnych tvorcov, ktorí naň môžu osadiť svoj full-frame bezzrkadlový fotoaparát Alpha. Maximálne úžitkové zaťaženie, vrátane objektívu, je pritom až takmer 7 kilogramov. Model S1 je vybavený výkonným systémom riadenia letu, ktorý využíva údaje z rôznych senzorov a palubných kamier pre detekciu prekážok a optimalizáciu letu, s cieľom zaistenia stability a vysokej úrovne manévrovania. Tento agilný dron dosiahne maximálnu rýchlosť až 90 km za hodinu a mal by byť schopný odolať nárazom vetra s rýchlosťou až 70 km za hodinu. Airpeak S1 sa dodáva s diaľkovým ovládaním, s ktorým môžu súčasne pracovať dvaja operátori. Jeden riadi let dronu, zatiaľ čo druhý má na starosti ovládanie stabilizačného závesu a fotoaparátu.

Štýlový kompaktný ultrabook ADATA XPG XENIA XE by mal byť dostatočne výkonný nielen na produktívnu prácu, ale aj na hranie obľúbených hier. Má 15,6 palcový dotykový displej s Full HD rozlíšením a jeho telo, vyrobené z eloxovaného hliníka, má v najtenšom mieste hrúbku len 11 milimetrov. Toto zariadenie môže byť poháňané procesorom 11. generácie Intel Core i5 alebo i7 a dáta ukladá na rýchle M.2 SSD úložisko s kapacitou 1 TB.

Vývojári z ADATA sa zároveň pochválili aj s dátovým úložiskom PCIe M.2 SSD, ktoré je už 4-tou generáciou XPG GAMMIX S70. Hráčov môže zaujať najmä svojimi bleskovými rýchlosťami čítania a zápisu až 7 400, respektíve 6 400 megabajtov za sekundu. Spoľahlivú prevádzku pritom zaistí terasový chladič s dutými komorami.