Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 84

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Keď sa začalo v politike hovoriť o výstavbe nájomných bytov, mnohých táto správa potešila. Realita je síce zatiaľ inde, ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Jeden tip pre našich politikov, ako svoje sľuby v čase dobehnúť, ale máme. Stačí sa pozrieť na novú čínsku technológiu, pomocou ktorej dokážu bytové rásť doslova ako huby po daždi. Desať poschodí postavia len za necelých 29 hodín.

Pomocou prefabrikovaného montovaného systému Living Building bol v čínskom meste Changsha postavený 10 poschodový bytový dom. Celá výstavba pritom trvala len neuveriteľných 28 hodín a 45 minút. Je to možné vďaka tomu, že stavebné moduly majú rovnaké rozmery ako prepravný kontajner. Dajú sa tak ľahko dopraviť na stavenisko, kde sa pomocou žeriavov naukladajú na seba, ako taká stavebnica, a priskrutkujú sa na miesto. Súčasťou konštrukcie vyrobenej z nehrdzavejúcej ocele je izolácia, zasklenie, elektroinštalácia, zdravotechnika a vetrací systém. Moduly sú údajne odolné voči zemetraseniu a v prípade potreby sa dajú demontovať a premiestniť do inej lokality. Tento prefabrikovaný konštrukčný systém je pritom vhodný aj na rýchlu výstavbu nemocníc, internátov, hotelov a ďalších budov.

Tablet Reinkstone R1 je zaujímavý tým, že jeho 10,1 palcový displej využíva technológiu farebného elektronického papiera Display Electronic Slurry. Táto technológia vytvára ochrannú vrstvu na povrchu TFT displeja, vďaka ktorému je mikroštruktúra z prednej strany neviditeľná a znížil sa aj celkový počet vrstiev. Vďaka tomu dosahuje displej, s technológiou farebného elektronického papiera, vysoké rozlíšenie až 2 232 na 1 680 bodov. Výhodou technológie je aj to, že podobne, ako bežné čítačky elektronických kníh, so zobrazením v odtieňoch sivej, znižuje namáhanie očí používateľa. Vďaka operačnému systému Android 11 si môže používateľ prečítať nielen obľúbené knihy a farebné komixy, ale k dispozícii má všetky aplikácie, ktoré pozná z bežných tabletov a smartfónov.