Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 94

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Batoh Honu je navrhnutý tak, aby dokázal chladiť telo nositeľa. Je k tomu vybavený 3-litrovým vakom naplneným vodou, ku ktorému stačí pridať balíček ľadu alebo studený gél. Čerpadlo napájané batériami potom nepretržite cirkuluje a ochladzuje vodu cez 18 metrov dlhé tepelne vodivé „mikrotrubíc“. Tie sú stočené tesne pod nylonovou sieťovinou, ktorá je na chrbte, hrudníku a ramenách nositeľa. Na jedno nabitie lítium-iónovej batérie pritom tento systém dokáže nositeľa chladiť po dobu až 12 hodín. Ako náhle sa stratí chladiaci účinok, môže sa ľad alebo studený gél vymeniť do 10-tich sekúnd. Samotný batoh má hlavný úložný priestor s objemom 5 litrov, šesť vonkajších vreciek, popruhy na zavesenie cyklistickej prilby a voliteľný 1,5-litrový hydratačný vak a hadicu na pitie.

Bezzrkadlový fotoaparát stredného formátu Fujifilm GFX50S II má kompaktné telo, no napriek tomu sa do neho vtesnal veľký, 51,4 megapixelový obrazový snímač, ktorý má rozmery 43,8 x 32,9 milimetra. Tento snímač by tak mal údajne zachytiť až 1,7-krát viac svetla ako full-frame snímač. Fotoaparát disponuje automatickým zaostrovaním, s detekciou kontrastných bodov, spolu s detekciou tvárí a očí. Profesionálov by mohlo potešiť aj to, že GFX50S II-jka získala 5-osovú stabilizáciu obrazu v tele, ktorá zvláda pôsobivých 6 a pol úrovní kompenzácie chvenia. Fotoaparát tiež používa funkciu posunu pixelov, ktorá skombinuje 16 snímok vo formáte RAW do jednej až 200-megapixelovej kompozície.