Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 103

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Takzvaný multiplikátor s názvom Mayku je zariadenie, ktoré je označované ako prvý stolný stroj pre vyrábanie presných foriem pod tlakom. Používateľ len vloží list tepelne tvarovateľného materiálu a na platformu pod listom položí predmet, ktorý sa má skopírovať. Stroj zahreje materiál tak, aby zmäkol a súčasne ho vystaví tlaku štyroch atmosfér. Materiál sa tak pritlačí na predmet, aby presne zodpovedal jeho tvaru a veľkosti. Po vychladnutí sa vylisovaný materiál môže použiť ako forma na výrobu kópií pôvodného predmetu. Môže tiež byť už hotovým výrobkom, ako je napríklad kryt výrobku, balenie alebo podnos vyrobený na mieru. Formovacia platforma stroja pritom pojme predmety s výškou až 160 milimetrov a šírkou 400 milimetrov.

Pedále Arclight sú navrhnuté tak, aby mohli slúžiť aj ako predné a zadné osvetlenie. Každý má hliníkové telo, s jedným otvorom vpredu a jedným vzadu. Do týchto otvorov sa potom magneticky zasunú vodotesné LED moduly. Ako náhle začne jazdec šliapať, detektory pohybu v každom module aktivujú LED diódy v jednom z troch možných režimov svietenia. Systém využíva akcelerometer a gyroskop, vďaka čomu dokáže určiť rotačnú pozíciu modulov v pedáloch. Senzory porovnávajú, ktorá strana svetelného modulu je hore a či sa nachádza vzadu alebo vpredu. Podľa toho potom rozsvieti moduly na bielo alebo na červeno. Keď bicykel zastaví, svetlá sa automaticky vypnú. LED moduly sa tiež dajú demontovať z pedálov a použiť ako bežné svetlomety alebo zadné svetlá.