Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízor QD-OLED od Sony sľubuje lepšie farby ako ostatné OLED TV

Televízor QD-OLED od Sony sľubuje lepšie farby ako ostatné OLED TV
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony na veľtrhu CES 2022 predstavila množstvo nových televízorov, no najpozoruhodnejšia je séria A95K. Je to preto, že používa úplne nový druh OLED panela, ktorý Sony nazvala ako QD-OLED. Ten sľubuje vylepšené farby a pozorovací uhol v porovnaní so súčasnými konvenčnými OLED televízormi.

A95K je v skutočnosti druhý QD-OLED televízor, ktorý sa na výstave CES 2022 objavil. Prvým bol zatiaľ nepomenovaný model z dielne spoločnosti Samsung, ktorý bol odhalený v pondelok na udeľovaní cien CES Innovations Awards. Samsung zatiaľ nezverejnil veľa podrobností o svojom televízore, no Sony v tomto smere nešetrilo informáciami.

Spoločnosť Sony predáva aj iné OLED televízory, vrátane nových modelov pre rok 2022, ako sú série A80K a A90K, ktoré používajú konvenčné zobrazovacie OLED panely, nie QD-OLED. Pri vytváraní „bieleho“ svetla sa spoliehajú na žlté a modré OLED materiály a filtre na miešanie iných farieb. Nové QD-OLED obrazové panely v sérii televízorov A95K, ktoré sa dodávajú vo veľkostiach s uhlopriečkou 55 a 65 palcov, používajú odlišnú výrobnú metódu. Tá kombinuje modrú základnú vrstvu OLED s červenými a modrými kvantovými bodkami, a preto skratka QD ako „Quantum Dot“.

Televízor Sony zo série A96K s obrazovým panelom QD-OLED.

Hlavná výhoda tejto technológie sa podľa Sony javí na obrazovke ako hlbšia a sýtejšia farba vo svetlých oblastiach, kde podľa Sony má konvenčný OLED panel tendenciu zobrazovať belšie a menej sýte farby. Spoločnosť tiež uvádza vylepšené pozorovacích uhlov, takže farby vyzerajú živšie aj zo sedadiel, ktoré sú po stranách smerom k obrazovke.

Ako sa na vlajkový model patrí, televízor A95K prináša celý rad funkcií televízora Sony pre rok 2022, vrátane pribalenej webovej kamery, ktorá sa dá samozrejme ľahko odobrať, funkcie vzdialeného vyhľadávača, vylepšeného hrania so vstupmi HDMI 2.1, VRR a automatického mapovania tónov HDR pre PlayStation5 a operačného systému Google TV s hands-free mikrofón.

Televízor Sony zo série A96K s obrazovým panelom QD-OLED.

Uvedenie QD-OLED prináša konkurenciu na trh s OLED TV s veľkou obrazovkou. Spoločnosť LG Display v súčasnosti vyrába všetky dnes dostupné OLED panely a dodáva ich nielen spoločnosti LG Electronics, ale aj spoločnostiam Sony, Vizio, Philips, Panasonic a ďalším po celom svete.

Spoločnosť Sony uviedla, že nemôže zverejniť informácie o predajcovi panelov pre model A95K, no klebety smerujú k spoločnosti Samsung Display, ktorá prvýkrát oznámila svoje ambície smerom k QD-OLED v roku 2019 s investíciou 11 miliárd dolárov do novej továrne v Južnej Kórei.

Ďalšie podrobnosti, vrátane cien a dostupnosti oznámi spoločnosť Sony na jar.