Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

D-Link už má v portfóliu prvý domáci router s podporou 5G siete

D-Link už má v portfóliu prvý domáci router s podporou 5G siete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je isté, že na tohtoročnej výstave CES 2019 bude medzi veľké témy patriť aj 5G mobilná dátová sieť. Pripravená v tomto smere je už aj spoločnosť D-Link, ktorá predstavila domáci router, ktorý využíva 5G sieť pre distribúciu bezdrôtového pripojenia v domácnosti.

Nový domáci router D-Link 5G NR Enhanced Gateway, označovaný aj ako DWR-2010, je zaujímavou koncepciou toho, čo nám v budúcnosti môže priniesť nasadenie 5G mobilnej dátovej siete. Najmä ak by skutočne dokázala poskytnúť porovnateľné prenosové rýchlosti so širokopásmovým pripojením k internetu bez toho, aby sa musela budovať náročná káblová infraštruktúra.

Inými slovami, spoločnosť D-Link poskytla niekoľko sľubných detailov o svojom novom zariadení. 5G router DWR-2010 by mal priniesť rýchlosti až 40 krát vyššie ako 70 Mbps, čo je priemerná rýchlosť širokopásmového pripojenia v USA, čiže až okolo 2,8 Gbps. Zariadenie pritom bude podporovať 5G štandardy sub-6 GHZ a mmWave. Spoločnosť D-Link zatiaľ neuviedla cenu, no 5G NR Enhanced Gateway router by sa mohol na trhu objaviť niekedy v druhej polovici tohto roku.

D-Link 5G Enhanced Gateway (DWR-2010)

Okrem nového routeru výrobca predstavil aj niekoľko ďalších inteligentných domácich zariadení. Patria sem inteligentné zásuvky Indoor Wi-Fi Smart Plug (DSP-W118) a Outdoor Wi-Fi Smart Plug (DSP-W320), ktoré podporujú asistentov Amazon Alexa a Google Assistant, spolu s aplikáciou mydlink bez potreby centrálneho hubu. K dispozícii je tiež nový Wi-Fi senzor DCH-S161, ktorý pomáha varovať pred vytopením detekciou vody a je napájaný batériami typu AA, s ktorými vydrží až jeden a pol roka, kým sa musia vymeniť. Senzor navyše podporuje hlasového asistenta Google Assistant. Do predaja sa dostane v prvom kvartáli 2019 za cenu 49,99 dolárov.

Vodný senzor D-Link DCH-S161.