Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Až 82 % Európanov si želá natrvalo vymazať niečo, čo zverejnili na sociálnej sieti

Až 82 % Európanov si želá natrvalo vymazať niečo, čo zverejnili na sociálnej sieti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Kaspersky zverejnila výsledky dôležitého európskeho prieskumu, ktorý skúmal úroveň povedomia a postojov spotrebiteľov k ich online súkromiu a digitálnej stope. Prieskum identifikuje, ako sa vnímanie online súkromia líši v závislosti od krajiny a veku, pričom generácia Z je nerozvážnejšia, pokiaľ ide o kontrolu nad svojimi údajmi, keďže mnohí si želajú, aby mohli natrvalo vymazať online príspevok z minulosti.

Používatelia z generácie Z by si s najväčšou pravdepodobnosťou želali vymazať niečo, čo pridali na svoje sociálne siete v roku 2021 (86 %) v porovnaní so 75 % používateľov vo veku nad 35 rokov. Výsledky poukazujú na prevládajúci problém naprieč krajinami, keďže väčšina respondentov si nie je vedomá alebo si nie je istá, akú má kontrolu nad svojou digitálnou stopou alebo čo by mohli urobiť, ak by chceli spravovať svoj profil v online priestore.

Prieskum bol realizovaný na vzorke viac ako 8 500 používateľov internetu vo veku od 16 rokov v 11 krajinách. V rámci nich boli identifikované rozšírené mylne chápané fakty medzi respondentami týkajúce sa toho, akú úroveň kontroly majú nad svojou online identitou, pričom značná časť z nich sa chybne domnieva, že účty a príspevky na sociálnych sieťach možno natrvalo vymazať.

Páči sa mi, nepáči sa mi

Príspevky, ktoré „lajkujeme“ na sociálnych sieťach, môžu mať zásadný vplyv na to, ako nás vnímajú ostatní. Európski spotrebitelia si uvedomujú, že online aktivity môžu mať aj následky a uvádzajú, že niektoré témy sú rizikovejšie a pálčivejšie ako iné s potenciálnym vplyvom na vnímanie a dokonca aj na pracovné príležitosti.

Príspevky považované za urážlivé voči ľuďom so zdravotným postihnutím sú podľa 38 % spotrebiteľov potenciálne najškodlivejšie pre možné pracovné príležitosti alebo vzťahy. Zároveň približne každý tretí respondent (34 %) uviedol, že zdieľanie príspevkov zameraných proti očkovaniu alebo používanie slovníka zameraného proti transsexuálom (32 %) by tiež mohlo ovplyvniť kariérne šance.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky).

Nevhodné pre prácu

Takmer polovica riaditeľov priznala, že vyhľadala online profil svojho nového kolegu pri jeho nástupe do firmy a našla niečo, čo aj odsúdila. Navyše, viac ako 40 % respondentov uviedlo, že poznajú niekoho, koho prácu alebo kariéru negatívne ovplyvnil starý príspevok na sociálnych sieťach. Napriek tomu takmer tretina ľudí nikdy nepreskúmala alebo nevymazala svoje staré príspevky na sociálnych sieťach.

Vnímanie vytvorené na základe digitálnej stopy v online priestore je pre mnohých ľudí problémom. Celkovo 42 % spotrebiteľov tvrdí, že ich profily ich na sociálnych sieťach nereprezentujú autenticky. Ďalších 48 % uvádza, že druhí ľudia si o nich môžu urobiť mylnú predstavu na základe histórie ich vyhľadávania na internete.

Znepokojujúce je, že veľká väčšina (81 %) ľudí vo veku 16-21 rokov sa mylne domnieva, že majú plnú kontrolu nad tým, čo môžu zo svojej prítomnosti v online priestore natrvalo vymazať.

Čo tu po nás zostane

Milióny zosnulých ľudí po sebe zanechávajú profily na sociálnych sieťach a históriu vyhľadávania na internete. Mnohí z nich, samozrejme, nemajú možnosť najprv skontrolovať svoju digitálnu stopu. Tento prieskum poukázal na znepokojujúci nedostatok povedomia, keď takmer tretina (30 %) spotrebiteľov neuvažovala o tom, čo sa stane s ich digitálnou stopou po ich smrti, a takmer pätina (19 %) sa chybne domnievala, že všetky ich účty na sociálnych sieťach budú automaticky a navždy vymazané.

Z výsledkov tiež vyplynulo, že 37 % opýtaných by nemalo problém vstúpiť do účtu zosnulého rodiča na sociálnych sieťach, ak by im v závete zanechal svoje prihlasovacie údaje. Táto úroveň komfortu sa nepreniesla do uvažovania respondentov, ak už išlo o nich samých. Totiž obdobné percento respondentov sa necítilo komfortne so zanechaním svojich prihlasovacích údajov do účtov na sociálnych sieťach v závete.

„Údaje nás sprevádzajú všade, kam ideme, stávajú sa našou súčasťou a zostávajú s nami po celý život. Údaje, ktoré zdieľame dnes, často nebudú odrážať tú istú osobu, akou budeme zajtra. Potrebujeme lepšie porozumieť vplyvu zdieľaných údajov v čase a tomu, ako môžu zmeniť náš zajtrajší život. Predovšetkým si musíme uvedomiť, či a do akej miery môžeme natrvalo vymazať svoju starú digitálnu identitu, ktorá už neodráža naše hodnoty. Vďaka službe Kaspersky Security Cloud vidíme, kde sa naše údaje nachádzajú a ako ich môžeme chrániť, aby sme budovali bezpečnejší svet,“ komentuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu.

Zvyšovanie povedomia o správe súkromia osobných údajov a „práve jednotlivca byť zabudnutý“ (z angl. right to be forgotten) je nevyhnutné, keďže prieskum poukazuje na rastúci rozdiel medzi tým, ako ľudia vnímajú kontrolu nad ich prítomnosťou v online priestore a realitou. Kontrola nad vlastnými údajmi sa pre spotrebiteľov stáva prvoradou a zabezpečenie toho, aby jasne chápali svoju digitálnu stopu, je kľúčové pre ochranu sveta v budúcnosti.

Celá správa je k dispozícii na stránke Kasperskydaily.com.

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)