Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oblečenie s diamantovým povlakom by mohlo ochladzovať nositeľov

Oblečenie s diamantovým povlakom by mohlo ochladzovať nositeľov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú materiály na odevy, ktoré pomáhajú udržať nositeľov v chlade jednoducho tým, že umožňujú únik tepla, nový experimentálny povrch tkaniny ide v tomto ešte ďalej. Využíva celý rad nanodiamantov a skutočne odvádza teplo od tela.

V prvom rade, na rozdiel od diamantov takých, nanodiamanty nie sú vôbec drahé. Sú to nanodiamantové častice, ktoré sa dajú lacno a jednoducho vyrobiť, a ktoré majú rovnakú vnútornú štruktúru „uhlíkovej mriežky“ ako bežné diamanty. Táto štruktúra im okrem iného zabezpečuje vynikajúcu tepelnú vodivosť, čiže veľmi dobre vedú teplo.

Tím vedcov z austrálskej Univerzity RMIT, pod vedením doktorov Shadiho Houshyara a Aishy Rehmanovej, nedávno zmiešal nanodiamantový prášok s polyuretánom a rozpúšťadlom. Výsledný roztok potom naniesli na jednu stranu plátu obyčajnej bavlny pomocou techniky takzvaného elektrospinningu.

Nanodiamantový prášok, ktorý rozhodne nevyzerá ako drahokam.

Po vytvrdnutí roztoku sa vytvoril povlak, ktorý pozostával zo siete nanovlákien spojených s väčšími vláknami bavlny. Ak by sa tkanina mala použiť v odeve, natretá strana by smerovala k pokožke nositeľa. Vonkajší povrch by sa ponechal bez povlaku, aby nenasával teplo z okolia.

Vzorky materiálu boli umiestnené nepotiahnutou stranou smerom ku 100 ºC horúcej platni na 10 minút, potom boli z tejto oblasti odstránené a boli ponechané na ďalších 10 minút, aby vychladli. Zistilo sa, že v porovnaní s kontrolnými vzorkami neošetrenej bavlny sa pri ošetrených vzorkách uvoľnilo o 2 až 3 ºC viac tepla cez ich potiahnutú stranu počas obdobia chladnutia.

Zistilo sa tiež, že ošetrená bavlna poskytuje lepšiu ochranu pred ultrafialovým žiarením. Napriek tomu jej priepustnosť vzduchu a absorpcia vlhkosti neboli také dobré ako v prípade neošetrenej bavlny, ale stále zostali v prijateľnom rozsahu.

Potiahnutá (vľavo) a nepotiahnutá strana bavlny. Povlak by sa mohol použiť aj na iné druhy tkanín.

„Aj keď sa dva alebo tri stupne nemusia zdať ako veľká zmena, je to rozdiel v pohodlí a vplyve na zdravie počas dlhšieho obdobia a v praxi by to mohol byť rozdiel medzi tým, či necháte klimatizáciu vypnutú, alebo ju zapnete,“ povedal Houshyar. „Existuje aj potenciál na preskúmanie toho, ako možno nanodiamanty použiť na ochranu budov pred prehrievaním, čo môže viesť k prínosom pre životné prostredie.“

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Polymers for Advanced Technologies.