Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie PlantMate sa samé postará o zavlaženie izbových rastlín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pestovanie izbových rastlín môže byť náročné nielen z pohľadu ich správneho umiestnenia pre dostatok svetla, ale aj čo sa týka ich pravidelného zavlažovania. Stane sa, že človek zabudne rastliny poliať alebo odíde na dlhší čas z domu a po návrate ho čakajú zvädnuté, v horšom prípade aj uhynuté rastliny. Riešením by sa mohlo stať inteligentné zariadenie PlantMate, ktoré zaistí automatické zavlažovanie obľúbených kvietkov.

Zariadenie PlantMate pritom obsahuje až štyri senzory, ktoré monitorujú úroveň vlhkosti pôdy rastlín, aby sa zaistilo, že dostanú v správny čas presne určené množstvo vody, ktoré potrebujú. Ak senzory zistia, že pôda nie je dostatočne vlhká, systém ju automaticky zavlaží. Používateľ sa musí len postarať o to, aby bola nádržka s objemom 5 litrov, ktorá je integrovaná v zariadení PlantMate, naplnená vodou.

Inteligentné zariadenie pre automatické zavlažovanie rastlín PlantMate.

Voda sa do kvetináča potom privádza cez hadičku priamo z nádržky. Na konci hadičky je umiestnený špeciálny rozstrekovač, ktorý sa vtláča do pôdy v kvetináči. Ak je potrebné dodať rastlinám viac vody, napríklad pri dlhšom pobyte mimo domácnosti, môže sa voda cez zariadenie prečerpávať aj z externého zdroja, ako je napríklad váza, vedro či dokonca toaleta.

Inteligentné zariadenie pre automatické zavlažovanie rastlín PlantMate.

Zavlažovacie zariadenie PlantMate sa dá ovládať aj na diaľku prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Tá umožní používateľom si nastaviť plány zavlažovania či upraviť množstvo vody podľa konkrétneho druhu rastliny. Aplikácia tiež zašle upozornenie, keď rastliny potrebujú zaliať a je nutné doplniť vodu do nádrže.

Inteligentné zariadenie pre automatické zavlažovanie rastlín PlantMate.

Inteligentné zariadenie pre automatické zavlažovanie rastlín PlantMate má za sebou úspešnú startup kampaň na portáli Kickstarter, kde bolo ponúkané za cenu 119 dolárov (približne 110 euro). Dodávky sú naplánované na marec 2024 a potom by sa malo dať získať za plánovanú maloobchodnú cenu 199 dolárov (okolo 184 euro).

Inteligentné zariadenie pre automatické zavlažovanie rastlín PlantMate.