Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo virtuálnom simulátore si môžete doslova zmyť zo seba zlú náladu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oficiálne máme konečne dôkaz, že hranie počítačových hier podporuje dobrú náladu, teda podľa vedcov aspoň jedna konkrétna. Štúdia Oxfordskej univerzity totiž ukázala, že hranie hry Powerwash Simulator (ďalej len ako PWS) prinieslo mierne zlepšenie nálady viac ako 70 % jej účastníkov.

Nezávislí výskumníci z Oxfordského internetového inštitútu spolupracovali s britským herným štúdiom FuturLab, aby to zmerali tak, že v roku 2022 vytvorili vlastnú edíciu populárneho herného titulu, ktorá obsahovala niekoľko úprav na prieskum nálady hráčov.

Zhromaždením údajov od 8 695 hráčov počas 67 328 herných sedení zaznamenali „afektivitu“ počas hrania u 72 % účastníkov, pričom k jej väčšej časti došlo počas prvých 15 minút. Podľa vývojára hra PWS od apríla tohto roku nazbierala 12 miliónov hráčov. Je to skvelý spôsob dekompresie. Môžete vziať do ruky elektrický vysokotlakový čistič, postriekať budovu, vozidlo alebo iný veľký objekt, ktorý potrebuje vyčistiť, a jednoducho sa ponoriť do uspokojivého pocitu z odstreľovania najrôznejšieho druhu špiny a bahna.

Výskumná edícia hry PWS, ktorú pripravila spoločnosť FuturLab, zaznamenávala herné udalosti, záznamy o stave hry, demografické údaje účastníkov a odpovede hráčov na položky psychologického prieskumu. Tie sa v hre objavili prostredníctvom dialógov postáv integrovaných do titulu. Ak ste už vlastnili hru PWS, mohli ste si zaobstarať kópiu Research Edition zadarmo a získať bonusové herné predmety za účasť v štúdii.

V simulátore Powerwash Simulator vyčistíte všetko od lokomotív až po akvária.

Výskumníci sa touto štúdiou snažili odpovedať na tri kľúčové otázky: Do akej miery sa mení nálada bezprostredne pred hraním hry a počas hrania? Ako heterogénne sú tieto zmeny v populácii podobných hráčov? Ako sa zmeny nálady vyvíjajú v priebehu herného sedenia?

Pomocou takzvanej vizuálnej analógovej škály, pomocou ktorej mohli hráči jednoducho sami nahlásiť svoj stav, zistili, že PWS je spojená s malým zlepšením nálady počas prvých niekoľkých minút hrania. Zaznamenali to ako väčšiu pozitívnu zmenu nálady, než aká je bežne pozorovaná pri sledovaní televízie, čítaní a nakupovaní, ale menšiu ako zmeny spojené s počúvaním hudby, jedlom, prechádzkou alebo sexom.

Takže nie, nie je to všeliek, keď sa necítite dobre. Výskumný tím sa skôr domnieva, že hry ako PWS môžu pomôcť ľuďom, ktorí majú trvalo zlú náladu, a ukážu sa ako účinné pri stabilizácii nepríjemných nálad, a nie pri posilňovaní neutrálnych nálad. Výskumníci pritom upozorňujú, že z ich zistení nebude mať zmysel extrapolovať, že všetky druhy hier môžu zlepšiť náladu, najmä preto, že táto štúdia nebola takto nastavená.

„Táto štúdia nebola experimentom, ani sme nepoužili metódy potrebné na prísne kauzálne vyvodzovanie z pozorovacích údajov, a preto sú naše výsledky týkajúce sa kauzálnych účinkov hrania videohier na náladu prinajlepšom neisté,“ uvádza tím v štúdii. „Bez kontrolných podmienok nemáme s čím porovnať naše výsledky. Nemôžeme povedať, či by sa zmeny nálady pozorované počas hrania PWS vyskytli aj pri iných hrách, neherných aktivitách alebo dokonca pri žiadnej aktivite. “