Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kajak Pedayak poháňajú pedále alebo motor alebo oba spôsoby

Kajak Pedayak poháňajú pedále alebo motor alebo oba spôsoby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako popularita e-bicyklov stúpa, stúpa aj popularita kajakov s elektrickým pohonom. Jeden z najnovších, Pedayak Electric, je pritom vybavený jedinečným paralelným pohonom.

Kajak Pedayak Electric vyrába francúzska spoločnosť L'Aquaphile a má samočinne vyprázdniteľný trup z polyetylénu s rozmermi 360 cm na dĺžku a 73 cm na šírku. Jeho hmotnosť je 44 kg, vrátane elektromotora a batérie. Môže pritom pojať maximálne 180 kilogramov vodiča / pasažiera / nákladu.

Podobne ako v prípade iných kajakov na pedálovanie, používatelia ho môžu pohybovať po vode pomocou hornej sady pedálov, ktoré roztáčajú vrtuľu na spodnej strane lode. Šliapanie dozadu umožňuje jazdu dozadu.

Hybridný pedálový / elektrický kajak Pedayak Electric.

Vo väčšine vodných plavidiel s elektrickým pedálom sa zapája motor, ktorý zvyšuje silu používateľa pri šliapaní, pričom kombinovaná sila svalov a motora sa prenáša na jednu vrtuľu. Naproti tomu Pedayak Electric má dve radové vrtule. Vpredu (ale stále na korme člna) je jedna poháňaná výlučne ľudskou silou, za ňou sa nachádza batériou poháňaný motor / vrtuľa.

To znamená, že používateľ môže jazdiť len svalovou silou bez aktivácie motora, môže jazdiť len elektrickou silou aktiváciou motora, ale bez pedálovania, alebo môže jazdiť kombináciou oboch spôsobov, keď šliape do pedálov a používa motor, čím sa obe vrtule točia naraz.

Hybridný pedálový / elektrický kajak Pedayak Electric.

Podľa výrobcu toto nastavenie okrem iného slúži ako poistka. Ak sa vybije batéria alebo ak sa používateľ príliš unaví, stále bude k dispozícii aspoň jeden ďalší spôsob pohybu lode. Použiť sa dá aj priložené dvojdielne pádlo s možnosťou uloženia na palube.

V pomerne zaujímavom usporiadaní sa Pedayak Electric riadi pomocou horizontálnej tyče namontovanej pozdĺž jednej strany kokpitu, ktorú používateľ posúva rukou dopredu a dozadu. Táto tyč pohybuje pripojeným kormidlom v zadnej časti, ktoré následne otáča motorovým / vrtuľovým modulom doľava alebo doprava. Otáčky motora sa ovládajú bezdrôtovým vodotesným diaľkovým ovládačom.

Hybridný pedálový / elektrický kajak Pedayak Electric s voliteľnou plošinou.

Jedno nabitie lítiovej batérie prístupnej z kokpitu by údajne malo vystačiť na približne tri hodiny prevádzky len s použitím elektrickej energie alebo až na sedem hodín, ak si používateľ pomáha šliapaním. Kajak má cestovnú rýchlosť 10 km / h.

Hybridný pedálový / elektrický kajak Pedayak Electric je už dostupný za cenu 3 900 EUR. Za príplatok sa dajú získať voliteľné doplnky, ako sú napríklad výsuvné plošiny na sedenie. K dispozícii je aj model, ktorý obsahuje solárny panel na posilnenie batérie, ktorého cena je 4 650 EUR.

Hybridný pedálový / elektrický kajak Pedayak Electric so solárnym panelom.