Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárny robot Ariel zbiera nečistoty z vodnej hladiny v bazéne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kúpanie sa v bazénoch môže byť zábavné, no často ešte predtým treba so sieťkou povyberať lístie, hmyz a iné nečistoty z vodnej hladiny, čo môže byť únavná práca. To bol aj dôvod, prečo bol vyvinutý solárny robot Ariel, ktorý túto prácu za vás vykoná autonómne.

Robot Ariel, ktorý pochádza z dielne spoločnosti Pivot-Solar Breeze, je na vrchnej strane opatrený dvojicou vodotesných fotovoltických panelov. Tie napájajú robota počas dňa a navyše nabíjajú aj jeho integrovanú batériu, ktorá umožňuje zariadeniu fungovať aj v noci, a to po dobu viac ako 10 hodín na jedno nabitie.

Bazénový čistiaci robot Ariel.

Po vložení robota do bazéna a zapnutí jeho napájania, začne Ariel „plávať“ tam a späť po vodnej hladine rýchlosťou 3 až 6 metrov za minútu. Využíva pritom predné koleso na vtiahnutie lístia a iných plávajúcich nečistôt, spolu s jemnejšími časticami, ako je prach a peľ. Všetko, čo robot zhromaždí z vodnej hladiny bazéna, skončí vo vnútornom sieťovom filtri. Ten sa dá jednoducho vytiahnuť, aby mohol používateľ z neho nečistoty vysypať a následne filter opláchol.

Pohon zabezpečujú dve zadné kolesá, ktoré sú umiestnené vedľa seba. Pracujú nezávisle na sebe a umožňujú robotovi otáčať sa vľavo alebo vpravo. Senzory na dvoch predných rohoch zariadenia detegujú, keď sa dostane k bočnej strane bazéna alebo keď narazí na iné prekážky v bazéne.

Bazénový čistiaci robot Ariel.

Podľa tvorcov je autonómny robot Ariel schopný upratať povrch priemerného domáceho bazéna za približne 1,5 hodiny. Zhromažďuje a zadržiava pritom častice menšie ako 200 mikrónov. Je navrhnutý na prevádzku pri teplotách okolia od 4 do 54 stupňov Celzia.

Bazénový čistiaci robot Ariel, ktorý bude predstavený na veľtrhu CES 2021, sa dá už predbežne objednať za cenu 468 dolárov. Distribúcia by sa mala začať v marci.

Bazénový čistiaci robot Ariel.