Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zlatý nanopovlak ako vyhrievacie teleso proti zahmleným okuliarom

Zlatý nanopovlak ako vyhrievacie teleso proti zahmleným okuliarom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci spreje proti zahmlievaniu do určitej miery fungujú, zahrievanie povrchu skla je lepší spôsob, ako ho udržať bez zahmlievania. Na to je určený nový náterový materiál, ktorý namiesto elektriny využíva nanočastice zlata pohlcujúce svetlo.

Väčšina sprejov proti zahmlievaniu, ktoré sa používajú napríklad na okuliaroch, obsahuje hydrofilné (vodu priťahujúce) molekuly. Tie nasávajú a rovnomerne rozptyľujú kondenzát, čím uľahčujú viditeľnosť. Naopak, zadné sklo auta využíva integrované prvky na ohrievanie skla, ktoré zabraňujú vzniku kondenzátu.

Nový náter vyvinutý tímom výskumného inštitútu ETH Zürich využíva teplo, ale nepotrebuje elektrickú energiu. Namiesto toho využíva vrstvu zhlukovaných nanočastíc zlata vloženú medzi dve ultratenké vrstvy oxidu titaničitého. Celá vrstva má hrúbku len 10 nanometrov, čo je približne jedna dvanástina hrúbky listu zlata.

Schéma nového zlatého nanopovlaku.

Nanočastice zlata absorbujú veľkú časť infračerveného spektra dopadajúceho slnečného svetla, čo spôsobuje, že povlak je až o 8 stupňov Celzia teplejší ako je teplota okolia. Nanočastice však absorbujú len veľmi málo viditeľného svetla, takže povlak zostáva priehľadný.

Lomové vlastnosti oxidu titaničitého zvyšujú účinnosť ohrievacieho efektu. Okrem toho vonkajšia vrstva pomáha chrániť zlato pred opotrebovaním. A navyše, keďže vrstva zlata je elektricky vodivá, na ohrev povlaku by sa mohol použiť zdroj energie, napríklad batéria, keď nie je možné použiť priame slnečné svetlo.

Hoci sa v povlaku používa veľmi málo zlata, čo pomáha znižovať náklady, vedci teraz skúmajú iné, lacnejšie kovy. Článok o výskume, bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Nanotechnology.

Okrem použitia na okuliaroch (šošovka vpravo) by sa povlak mohol použiť aj na oknách, zrkadlách alebo optických senzoroch.