Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wisear chce vložiť technológiu neurónového rozhrania do uší

Wisear chce vložiť technológiu neurónového rozhrania do uší
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyslovovanie hlasových príkazov do mobilného zariadenia na verejnosti môže u niektorých ľudí vyvolávať trochu hlúpe pocity, navyše môže byť problémom hluk v pozadí alebo obavy o súkromie. Francúzska startup spoločnosť Wisear však vyvinula alternatívu v podobe slúchadiel do uší, ktoré „čítajú“ aktivitu tváre používateľa.

Slúchadlá do uší Perceive od spoločnosti Wisear sú v súčasnosti prezentované ako funkčný prototyp. Slúchadlá, alebo aspoň jedno z páru, obsahujú pritom elektródy, ktoré zisťujú elektrické signály v pokožke ušného kanála používateľa.

Tieto signály vznikajú pri zámerných pohyboch tvárových svalov, pričom rôzne jemné pohyby, ako je ako napríklad stláčanie čeľuste, zodpovedajú rôznym príkazom na smartfóne, notebooku alebo náhlavnej súprave VR / AR prepojenej cez Bluetooth. Príkazy môžu pozostávať z činností, ako je prijímanie telefónnych hovorov, prehrávanie hudby alebo čokoľvek, čo si používateľ želá.

Detailný pohľad na jeden z prototypov slúchadiel Perceive.

V súčasnej verzii technológie slúchadlá využívajú iba signály vytvorené pohybmi tváre, čo umožňuje dve funkcie ovládania. Do konca roka však spoločnosť Wisear plánuje ponúknuť rozšírenú funkcionalitu pridaním pohybov očí. Spoločnosť dúfa, že v roku 2024 technológiu ešte viac rozšíri a ponúkne ovládanie aktivované výlučne aktivitou mozgu.

3D model možnej komerčnej verzie slúchadiel Perceive.

Spoločnosť Wisear v súčasnosti skúma možnosti vlastnej výroby slúchadiel Perceive a licencovania technológie iným spoločnostiam. Dodáva, že systém môže byť schopný využívať aj elektrické signály vytvárané tichým vyslovovaním hlasových príkazov.

Funkčný prototyp slúchadiel Perceive si už tento týždeň budú môcť pozrieť návštevníci veľtrhu CES, kde táto technológia získala aj cenu za inováciu.

Slúchadlá do uší Perceive spoločnosti Wisear konvertujú elektrické signály vytvárané pohybmi tváre na príkazy mobilného zariadenia.