Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tréningová rukavica BrailleWear číta a tlmočí znaky Braillovho písma

Tréningová rukavica BrailleWear číta a tlmočí znaky Braillovho písma
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre nevidiacich môže byť ťažké naučiť sa čítať Braillovo písmo, pretože nemajú možnosť vidieť, aký znak predstavujú bodky, ktoré nahmatajú. No práve v tom by im mohla pomôcť tréningová rukavica BrailleWear, ktorá im dané slovo povie.

Rukavicu vyvinula startup spoločnosť ORama AI, ktorá sa zaoberá asistenčnými technológiami. Spoluzakladateľ Kushagra Jain sa k vynájdeniu nositeľného zariadenia inšpiroval počas dobrovoľníckej práce v inštitúte pre nevidiacich v Indii, kde zistil, že 90 % zrakovo postihnutých ľudí nevie čítať Braillovo písmo.

V rukavici je zabudovaný elektronický modul umiestnený medzi palcom a ukazovákom, ktorý obsahuje malú kameru a LED svetlo. Toto svetlo svieti na vytlačené body Braillovho písma pod šikmým uhlom, čím každý z nich vrhá čierny tieň na okolitý biely papier.

Rukavica BrailleWear.

Výsledný vzor kontrastných tieňov sa dá ľahko zobraziť kamerou, čo umožňuje, aby softvér založený na umelej inteligencii priradil tento vzor k príslušnému Braillovmu znaku. Syntetický hlas vydávaný reproduktorom na zadnej strane rukavice potom používateľovi slovne povie, o ktorý znak ide, keď ho sám nahmatá. Zámerom je, aby používateľ nakoniec dokázal identifikovať každý znak iba hmatom a aby už nepotreboval rukavicu.

Spoločnosť ORama AI očakáva, že rukavica BrailleWear bude komerčne dostupná do konca roka za cieľovú cenu 300 USD.

Rukavica BrailleWear.