Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Frame využívajú viaceré modely umelej inteligencie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, že máte na tvári prekladateľskú službu v reálnom čase, výživového poradcu, databázu znalostí a ďalšie funkcie. Presne to sľubuje nositeľné zariadenie s otvoreným zdrojovým kódom od startup spoločnosti Brilliant Labs, ktoré využíva viaceré modely umelej inteligencie, aby vám pred očami poskytlo to, čo potrebujete.

Myšlienka vylepšiť okuliare na čítanie inteligentnými technológiami nie je nová. Projekt Google Glass je pravdepodobne najstarším a najznámejším pokusom, ktorý však predbehol dobu. No myšlienka inteligentných okuliarov sa zrejme nakoniec ujala, čo potvrdzuje aj záujem viacerých výrobcov o ich vývoj. Patrí medzi nich aj spoločnosť Brilliant Labs, ktorá dúfa, že integrácia viacerých umelých inteligencií prinesie jej inteligentným okuliarom úspech tam, kde sa to iným nepodarilo.

Inteligentné okuliare Frame.

V plastovo vyzerajúcich okuliaroch Frame je pritom zabudovaná kamera na rozpoznávanie objektov, s možnosťou fotografovania a nakrúcania videa, spolu s mikrofónom na hlasovú interakciu. Táto kombinácia znamená, že nositeľ môže získať viac informácií o fľaši vína, na ktorú sa pozerá, môže nechať systém identifikovať budovu alebo pamiatku v jeho výhľade, skontrolovať nutričné informácie o potravinách počas nakupovania alebo získať preklad do iného jazyka v reálnom čase.

Všetky informácie sú umiestnené pred očami prostredníctvom technológie displeja micro-OLED, ktorý premieta vizuálne prvky cez „geometrický hranol“ s relatívne úzkym 20-stupňovým zorným poľom. Nositeľné zariadenie dokáže do reálneho sveta premietať aj obrazy rozšírenej reality, napríklad pre vyskúšanie si virtuálneho nábytku v miestnosti ešte predtým, ako sa rozhodnete pre jeho kúpu.

Inteligentné okuliare Frame.

Systém Frame funguje so sprievodnou mobilnou aplikáciou s názvom Noa, o ktorej spoločnosť tvrdí, , že je „úplne novým druhom virtuálneho asistenta s umelou inteligenciou, umožňuje používateľom viac sa zapájať do sveta okolo seba“. Prostredníctvom nej dokáže neustále zapnutý asistent umelej inteligencie využívať služby OpenAI, Whisper a Perplexity na analýzu vizuálov, živé preklady, respektíve webové vyhľadávanie.

Nositeľné zariadenie možno voliteľne vybaviť šošovkami na predpis, údajne váži menej ako 40 gramov a bolo navrhnuté tak, aby „sedelo väčšine ľudí“. Jeho batéria s celodennou výdržou sa nabíja položením okuliarov Frame na priloženú nabíjačku Mister Power. A spoločnosť víta ďalších vývojárov, pričom dizajnové súbory a kód sú voľne k dispozícii na GitHube.

Inteligentné okuliare Frame.

Inteligentné okuliare Frame sa dajú predbežne objednať v čiernej, sivej alebo priehľadnej farbe za cenu 349 dolárov (okolo 325 euro), pričom ich dodávka sa začne 15. apríla. Služby umelej inteligencie sú v súčasnosti bezplatné, hoci je stanovený denný limit používania. Čoskoro sa pridá model plateného predplatného.