Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Monokulár s nočným videním odhalí tajomstvá v „plných farbách“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Duovox nadviazala na svoj úspešný monokulár s nočným videním vojenskej triedy novou verziou Pro, ktorá sľubuje, že odhalí skryté tajomstvá v temnote v „skutočných plných farbách“. K nočnému dobrodružnému zariadeniu sa dokonca pridáva aj malá kamera pre smartfóny.

Najnovší ručný monokulár s nočným videním Ultra Pro od spoločnosti Duovox má o 60 % väčší obrazový snímač ako predchádzajúci model Ultra. Má podobu 1 / 1,79-palcového obrazového snímača CMOS s rozlíšením 3,75 x 3,75 µm pixelov, ktorý je spojený so skleneným objektívom so „super clonou“ F/0,8, ktorá „zachytáva viac svetla, znižuje šum a zvyšuje kvalitu obrazu“.

Namiesto použitia umelej inteligencie na vykresľovanie farieb využíva Duovox vlastnú „technológiu skutočných plných farieb“. Hoci sa nesnaží vysvetliť, ako to funguje, deklaruje 99,99 % presnosť farieb, ako aj „jasný a ostrý obraz v pohybe“.

Monokulár s farebným nočným videním Duovox Ultra Pro.

Systém zachytáva zábery v rozlíšení 1080p a dokáže odhaliť tajomstvá tmavej scény až do 0,0001 luxu. Dodáva sa s rovnakým infračerveným osvetľovačom s vlnovou dĺžkou 850 nm ako predchádzajúci model Ultra s možnosťou voľby siedmich úrovní osvetlenia a môže sa pochváliť infračerveným dosahom až 800 metrov pre ľudské a zvieracie objekty, hoci tvary budov by mohol odhaliť až na vzdialenosť jedného kilometra. Spoločnosť Duovox uvádza, že model Ultra Pro využíva aj 10-násobné optické zaostrenie a tiež 10-násobný digitálny zoom, ktorý pomáha priblížiť vzdialené objekty.

Monokulár s farebným nočným videním Duovox Ultra Pro, spolu s mini kamerou s nočným videním pre smartfón Vision (vľavo).

Oproti pracovnej časti monokulára sa nachádza 2-palcový IPS displej na sledovanie výstupu v rozlíšení 480 × 360 bocov, hoci živé zábery možno prenášať cez Wi-Fi 802.11n do smartfónu s aplikáciou Duovox.

Monokulár je napájaný 6 000 mAh lítium-polymérovou batériou pre 10 hodín prevádzky na jedno nabitie. Optické zariadenie váži 700 gramov, má fyzické ovládacie prvky na hornej strane, je údajne prachotesné a vodotesné, a je vyrobené z hliníkovej zliatiny a ABS pre väčšiu odolnosť v teréne. Súčasťou balenia je aj držiak na statív pre stabilné snímanie.

Monokulár s farebným nočným videním Duovox Ultra Pro.

Spolu s monokulárom Ultra Pro bol uvedený aj malý kamerový modul Duovox Vision, ktorý má väčšinu kľúčových parametrov spoločných s modelom Ultra Pro, ale je navrhnutý tak, aby sa dal pripojiť k portu USB-C smartfónu a poskytol telefónu výkonné možnosti nočného videnia. Je k tomu vybavený 90-stupňovým širokouhlým skleneným objektívom s clonou F/0,9. Napája sa z batérie smartfónu a poskytne dosah nočného videnia až do vzdialenosti 100 metrov, pričom váži len 60 gramov.

Mini kamera s nočným videním pre smartfón Duovox Vision.

Tak ako predtým, aj teraz spoločnosť Duovox financuje výrobu optických zariadení Ultra Pro a Vision prostredníctvom startup kampane. Tentoraz sa rozhodla pre portál Indiegogo. Model Ultra Pro sa v súčasnosti ponúka za zvýhodnenú cenu od 100 EUR, čo zahŕňa ochranné puzdro a krytku objektívu, 64 GB multimediálnu kartu (podporovaná je kapacita až 512 GB) a ďalšie veci. Plánovaná maloobchodná cena bude 173 EUR. Cena mini kamery Vision je v súčasnosti takisto 100 EUR, s rovnakou plánovanou maloobchodnou cenou 173 EUR. Platia obvyklé upozornenia týkajúce sa crowdfundingu, ale ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, začiatok dodávok oboch zariadení sa odhaduje na december tohto roku.

Mini kamera s nočným videním pre smartfón Duovox Vision.