Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Univerzálne topánky GreenPlax sú vyrobené z plastového odpadu z oceánov

Univerzálne topánky GreenPlax sú vyrobené z plastového odpadu z oceánov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S narastaním znečistenia oceánov plastovým odpadom vznikajú rôzne nápady, ako tento odpad zberať a recyklovať ho do bežného tovaru. Príkladom môže byť aj GreenPlax, údajne prvá obuv na svete, ktorej hlavné časti sú vyrobené práve z plastového odpadu z oceánov.

Tím vývojárov, ktorí stoja za univerzálnymi topánkami GreenPlax, sa zameral čpeciálne na PET fľaše, pričom na každú topánku sa ich použije až 15. PET fľaše sa vyzbierajú, roztriedia, očistia a potom sú rozdrvené na malé kúsky. Tie sa potom spracujú na malé granuláty, ktoré sa tavia a premieňajú na vlákna. Tie sa zase môžu spracovať na nite, z ktorých sa dá tkať textília.

Univerzálne ekologické topánky GreenPlax.

Táto tkanina sa potom používa na výrobu zvršku topánky GreenPlax a jej podšívky, zatiaľ čo pri samostatnom procese sa plastové granule zmiešajú s vysoko kvalitným etylénvinylacetátom (EVA), čím sa získa odolná a pružná podrážka. To všetko, spolu so stielkou od OrthoLite, a máte hotovú topánky, ktorá je z prevažnej časti vyrobená z recyklovaných plastov.

Vývojári z GreenPlax podrobili svoje ekologické topánky rozsiahlej sérii testov, aby sa ubezpečili, že sú topánky odolné, priedušné, pohodlné, odpudzujú vodu a zároveň ponúkajú ochranu pred UV žiarením a redukujú zápach. Podrážka je flexibilná, takže sa môže prispôsobiť pohybu nôh vo všetkých smeroch, zatiaľ čo poskytuje vynikajúcu priľnavosť na rôzne povrchy a dodá vášmu kroku pružnosť.

Univerzálne ekologické topánky GreenPlax.

Nové univerzálne ekologické topánky GreenPlax sú k dispozícii v 10 rôznych farebných prevedeniach. Získať sa dajú prostredníctvom podpory prebiehajúcej start-up kampane na portáli Kickstarter v sume 49 dolárov. Ak sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov pre rozbehnutie výroby, distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mohla začať v septembri 2020.

Univerzálne ekologické topánky GreenPlax.