Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšená obuv pre nevidiacich získala inteligentné kamery

Vylepšená obuv pre nevidiacich získala inteligentné kamery
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Topánky InnoMake, ktoré vyrobila rakúska startup spoločnosť Tec-Innovation, používajú ultrazvukové senzory na varovanie nevidiacich pred prekážkami v ceste. Táto obuv sa však vďaka novým integrovaným kamerám môže čoskoro stať ešte schopnejšou.

Každá topánka InnoMake má modul snímania vzdialenosti namontovaný na špici, ktorý vysiela ultrazvukové impulzy a potom prijíma ozveny týchto impulzov od predmetov ležiacich vpredu. Týmto spôsobom dokáže obuv detegovať potenciálne prekážky umiestnené až 4 metre pred nositeľom.

Táto osoba je varovaná prostredníctvom systému haptickej spätnej väzby, ktorý spôsobí, že topánka zavibruje, spolu so zvukovým upozornením, ktoré zaznie na smartfóne prepojenom technológiu Bluetooth. Ďalej je možné nastaviť LED na každom senzore tak, aby blikal vždy, keď je zistená prekážka.

Výskumný pracovník z TU v Grazi David Schinagl analyzuje tri zábery kamier z topánok InnoMake.

Obuv bola navrhnutá v spolupráci s rakúskou technickou univerzitou v Grazi. Vedci z tejto inštitúcie teraz vyvíjajú verziu snímateľného modulu topánky vybaveného kamerou. Výstup z kamery je analyzovaný algoritmami hlbokého učenia. Video sa v prvom rade používa na doplnenie ultrazvukového systému a overenie toho, že cesta vpred je bez prekážok. Keď sa zistí nejaká prekážka, systém pomocou videa zistí, či je to niečo, po čom by mal používateľ prejsť (napríklad skala), alebo by sa tomu mal vyhnúť (napríklad výmoľ) alebo hrozí, že do niečoho narazí (napríklad do steny). Podľa toho je varovaný.

Aktuálna verzia topánok pre nevidiacich InnoMake, ktoré majú ultrazvukové senzory, no nie sú ešte vylepšené o kameru.

V pláne je, aby nové senzorické jednotky prepojené s aplikáciou zdieľali údaje cez internet. Takto by sa dali vytvoriť „mapy prekážok“ rôznych miest, ktoré by nevidiacim poskytli včasné varovanie pri priblížení k miestam známych nebezpečenstiev.

Momentálne nebolo spomenuté, kedy by mohli byť vylepšené topánky s kamerou InnoMake dostupné. Záujemcovia si zatiaľ môžu zakúpiť existujúcu verziu obuvi pre nevidiacich z webovej stránky spoločnosti za cenu 3 200 EUR.