Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský komplexný systém pomáha pacientom, lekárom i manažérom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priznajme si na rovinu, mnohí z nás nie sú veľmi zodpovedný, najmä čo sa týka starostlivosti o svoje zdravie. Jednoducho človek ľahko zabudne na to, že má ísť na preventívnu prehliadku alebo na vyšetrenie k lekárovi. Aj preto sa sieť kliník DC Medical rozhodla tieto záležitosti svojim pacientom uľahčiť a nasadila inteligentný informačný systém z dielne tímu mladých Slovákov. Ten pritom slúži nielen na motiváciu pacientov, no pomáha i samotným lekárom a manažérom. Za všetkým stoja samozrejme moderné technológie, vrátane umelej inteligencie.

Pod názvom DC Telemed sa ukrýva komplexný ekosystém, ktorý obsahuje viacero aplikačných modulov. Tie spolupracujú nielen na zlepšovaní zdravotnej starostlivosti, ale pomáhajú aj s automatizáciou rôznych procesov na samotných klinikách. Systém pritom využíva silu algoritmov umelej inteligencie. Tá napríklad môže pacientovi pripomenúť, aby sa v danom termíne nezabudol dostaviť na ošetrenie, ale upozorní ho aj na ďalšie možné riziká.

„Rôzne zákroky majú rôzne doby, kedy sa má klient opäť vrátiť na ďalšie ošetrenie. Niektoré sú dokonca povinné, teda sú neúčinné, pokiaľ sa klient nevráti,“ hovorí Samuel Gregorovič, technologický líder, DC Telemed.

„Rovnako ho umelá inteligencia predikuje v zmysle, aké ďalšie indikácie by sa ešte mohli riešiť. Lebo môže nastať situácia, napríklad pigmentové škvrny sa vedia vlastne zmeniť aj na nejaký väčší problém následne,“ dopĺňa Tímea Lukšová, generálna riaditeľka, DC Medical.

Okrem zjednodušenia unikátneho online objednávania sa pacientov cez digitálne rezervácie na jednotlivé vyšetrenia, môže systém pomáhať aj samotným lekárom. Lekársky modul pritom slúži nielen na evidenciu pacientov či registráciu lekárskych správ, no obsahuje aj integráciu strojového učenia a analytických modulov.

„Pomocou ktorých pomáha lekárovi pri diagnostike, ale najmä pri určovaní ďalšej vhodnej liečby. Čiže rozhoduje na konci vždy lekár, ale systém sa mu snaží pomôcť odhaliť nejaké možno vhodné pokračovanie liečby, ktoré on nemusí v tej chvíli spozorovať. Vieme následne sledovať napríklad vývoj znamienok daného pacienta alebo aké zákroky im boli vykonané, s akými nastaveniami daného stroja a podobne,“ vysvetľuje Samuel Gregorovič, technologický líder, DC Telemed.

Predikčné modely strojového učenia nemusia poskytovať len personalizovanú zdravotnú starostlivosť, ale môžu prispieť aj k lepšej pohode a k zníženiu stresu pacienta počas návštevy kliniky.

„To znamená, cez muzikoterapiu, keď vieme kto príde, automaticky sa nastaví hudba podľa preferencií. Rovnako tak aj informácie v rámci televízie, ktorá je v každej jednej ambulancii sa zmení aj grafika. Aj nejaké informácie sa podsúvajú tomu pacientovi na čo sa má zamerať, na čo si má dávať pozor,“ dodáva Tímea Lukšová, generálna riaditeľka, DC Medical.

Mladí slovenskí inovátori z DC Telemed vytvorili v systéme priamo pre pacientov unikátne rozhranie, v ktorom získajú dokonalý prehľad o všetkých svojich aktivitách. Dokonca pridali aj možnosť zabezpečených bezhotovostných platieb za služby, prostredníctvom digitalizácie kreditov.

„Medzi výhody, ktoré prináša kreditný systém klientovi, patrí aj sledovanie zostatku účtu pomocou mobilnej aplikácie alebo webu. Zároveň je možné sledovať všetky transakcie na karte,“ hovorí Samuel Gregorovič, technologický líder, DC Telemed.

Súčasťou systému je aj manažérsky modul, ktorý poskytuje nástroje pre riadenie rôznych procesov. Manažéri majú k dispozícii aj možnosť generovania podrobných reportov, ktoré im poskytnú komplexný obraz o stave kliniky. Dajú sa tak napríklad sledovať pohyby tovaru a skladové zásoby zdravotníckych materiálov a liečiv.

„A tým pádom vieme sledovať či už životnosť toho produktu od jeho nákupu až po predaj alebo použitie, vrátane spotreby lekárom pri lekárskom ošetrení. Chráni to lekára pred nejakým nebezpečným zákrokom, ale zároveň aj samotnú firmu pred miznúcimi produktmi alebo problémami pri preprave, logistike a podobne.“

Na základe spracovania anonymných dát sa môže systém aplikovať aj na predikciu najvhodnejších skupín na takzvaný personálny digitálny marketing.

„Používame aj iné kanály dát, a to napríklad sociálne siete a iné marketingové kanály, z ktorých opäť zbierame informácie o efektivite reklamy, na základe ktorej vieme potvrdiť svoje poznatky tejto neurónovej siete alebo predikčného modelu a na základe toho ich následne vylepšovať. Tým pádom vieme znížiť náklady na samotný marketing a urobiť ho viac efektívnym.“

Vývojári samozrejme nezabudli integrovať aj modul, ktorý umožní riadenie celej spoločnosti.

„Tým pádom vieme ovládať efektivitu a sledovať efektivitu i konkrétnych manažérov, konkrétnych lekárov, ale aj návštevnosť pacientov. A teda možno takú atraktivitu konkrétnych kliník alebo poskytovaných služieb. Tam už to ide práve do tých komplexnejších reportov, kde sledujeme vývoj a možno presuny klientov medzi pobočkami, migráciu klientov alebo respektíve výhody a nevýhody oproti konkurencii,“ uzatvára Samuel Gregorovič, technologický líder, DC Telemed.

Komplexný slovenský inteligentný systém DC Telemed, s integrovanými modelmi strojového učenia, sa tak môže stať silným nástrojom v oblasti automatizácie, a to nielen v rámci zlepšovania zdravotnej starostlivosti na špecializovaných klinikách. Vývojári ho totiž v budúcnosti plánujú prispôsobiť aj pre potreby iných zdravotníckych zariadení alebo dokonca aj odvetví, ktoré vôbec nemusia súvisieť s medicínou.