Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kombinácia liekov bojuje proti leukémii útokom na chybné bunkové centrá

Kombinácia liekov bojuje proti leukémii útokom na chybné bunkové centrá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci objavili nové zlúčeniny, ktoré sú účinné pri ničení leukémie. Kandidáti na lieky „vypínajú“ chybné mitochondrie v rakovinových bunkách a zistilo sa, že sú oveľa účinnejšie v kombinácii s existujúcimi chemoterapeutikami.

Mitochondrie sú malé štruktúry vo vnútri buniek, ktoré produkujú energiu. Časom sa môžu poškodiť, takže bunky rozkladajú staré mitochondrie prostredníctvom procesu známeho ako mitofágia. Je však známe, že rakovina tento proces narúša, aby udržala svoje malé generátory energie v chode dlhšie.

To pomáha rakovine nekontrolovateľne rásť, ale môže to byť aj jej záhuba. Lieky, ktoré útočia na oslabené mitochondrie, by mohli byť sľubným spôsobom, ako zabiť rakovinové bunky bez veľkého vedľajšieho poškodenia zdravých buniek. V novej štúdii vedci z Riceovej univerzity a Texaskej univerzity v Austine skúmali osem zlúčenín, ktoré sú zamerané na mitochondrie a vyvolávajú mitofágiu.

„Predpokladali sme, že ak aktivujú mitofágiu, môžu byť obzvlášť toxické pre leukemické bunky,“ uviedol tím novej štúdie. „A skutočne sme zistili, že šesť z ôsmich malomolekulových zlúčenín bolo pre leukemické bunky smrtiacich. Potom sme ich chceli študovať podrobnejšie. Preto sme sa pozreli na úzko súvisiace molekuly a skúmali sme ich kombinácie.“

Popri samotných zlúčeninách tím identifikoval až 30 podobných molekúl pre každú z nich a potom testoval, ako sú všetky toxické pre leukemické bunky, buď samostatne, alebo v kombinácii s existujúcimi liekmi.

Počas testov na bunkových kultúrach sa zistilo, že šesť z týchto zlúčenín je účinných pri ničení akútnej myeloidnej leukémie (AML), najčastejšej formy tohto ochorenia. Päť z týchto šiestich látok bolo účinných aj proti ďalším dvom formám tohto ochorenia, akútnej lymfoblastickej leukémii (ALL) a chronickej myelogénnej leukémii (CML).

Pri kombinácii s existujúcim chemoterapeutickým liekom Doxorubicínom sa zistilo, že jedna nová zlúčenina s názvom PS127B funguje oveľa lepšie ako súčasná liečba. Údaj nazývaný synergický koeficient opisuje, ako dobre dva lieky fungujú spoločne, pričom čokoľvek nad 10 je synergické. Doxorubicín a cytarabín, kombinácia bežne používaná na liečbu leukémie, má synergický koeficient 13, ale doxorubicín a PS127B mali úžasný koeficient až 29.

Ďalšie testy na laboratórnych myšiach s implantovanými rakovinovými bunkami odobratými z ľudských pacientov s leukémiou ukázali, že ďalšia zlúčenina, PS127E, bola mimoriadne účinná. Dôležité je, že tieto lieky minimálne poškodili zdravé bunky. Hoci je štúdia sľubná, je ešte stále vo veľmi ranom štádiu a tím tvrdí, že je potrebné vykonať ešte veľa práce, kým sa bude môcť testovať na ľuďoch.

Výskum bol uverejnený v magazíne Leukemia.