Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hnedý tuk aktivovaný chladom pohltí glukózu a zbaví nádory paliva

Hnedý tuk aktivovaný chladom pohltí glukózu a zbaví nádory paliva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci skúmajúci spôsob, akým sa určitý typ tuku správa v reakcii na chlad, urobili objav, ktorý by mohol mať význam pre liečbu rakoviny. Tento objav sa týka spôsobu, akým telo metabolizuje glukózu, a naznačuje možnosť, že chladné teploty môžu pomôcť zbaviť nádorové bunky dôležitého zdroja paliva, ktorý potrebujú na svoj rozvoj.

Výskum uskutočnili vedci zo švédskeho Karolínskeho inštitútu a zamerali sa na takzvaný hnedý tuk. Hnedý tuk sa líši od trvalého bieleho tuku, ktorý ukladá energiu navyše vo forme lipidov a tvorí „pivné brušká“, a ľahko spaľuje energiu, aby udržal telo v teple pri nižších teplotách.

Cieľom tejto novej štúdie bolo preskúmať, ako môže aktivácia hnedého tuku ovplyvniť rast nádorov, ktoré sú vo veľkej miere závislé od glukózy. Experimenty sa začali na myšacích modeloch rôznych druhov rakoviny, pričom hlodavce boli vystavené nízkym aj vysokým teplotám. Myši chované pri teplote 4 stupne Celzia vykazovali oveľa pomalší rast nádorov a žili takmer dvakrát dlhšie ako myši žijúce v miestnostiach s teplotou 30 stupňov Celzia.

Analýza tkanív, bunkových reakcií a metabolizmu glukózy ukázala, že chladné teploty spôsobili výraznú absorpciu glukózy v hnedom tukovom tkanive. Zatiaľ čo v nádorových bunkách sa signály glukózy takmer nedali zistiť. Následné experimenty, pri ktorých vedci odstránili hnedý tuk alebo obmedzili jeho funkciu, v podstate eliminovali protirakovinové účinky pôsobenia nízkych teplôt a umožnili nádorom rásť normálnym tempom. Podobný účinok malo aj kŕmenie myší sladkými nápojmi.

„Zaujímavé je, že nápoje s vysokým obsahom cukru zrejme rušia účinok nízkych teplôt na rakovinové bunky, čo naznačuje, že obmedzenie prísunu glukózy je pravdepodobne jednou z najdôležitejších metód na potlačenie nádorov,“ hovorí autor štúdie profesor Yihai Cao.

Tím našiel niekoľko dôkazov, že podobné účinky by mohli pôsobiť aj u ľudí. Následné experimenty s malou skupinou zdravých osôb a jedným pacientom s rakovinou priniesli podobné výsledky, pričom v nádorových bunkách sa pri nižších teplotách okolo 22 stupňov Celzia pozorovala nižšia absorpcia glukózy.

„Zistili sme, že hnedé tukové tkanivo aktivované chladom súťaží s nádormi o glukózu a môže pomôcť inhibovať rast nádorov u myší,“ povedal Cao. „Naše zistenia naznačujú, že vystavenie chladu by mohlo byť sľubným novým prístupom k liečbe rakoviny, hoci to treba overiť vo väčších klinických štúdiách“.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature.