Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Život zachraňujúca nálepka upozorní na úniky po chirurgickom zákroku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obyčajná malá nálepka by už čoskoro mohla zachraňovať životy pacientov zotavujúcich sa po operácii tráviaceho traktu. Šikovné zariadenie je navrhnuté tak, aby odhalilo prítomnosť unikajúcich tráviacich tekutín skôr, ako je to inak možné.

Keď chirurg zatvorí rez v orgáne, ako je žalúdok, črevo alebo pankreas, vždy existuje riziko, že tráviace tekutiny začnú z rany vytekať skôr, ako sa úplne zahojí. Podľa Dr. Cheta Hammilla z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis existuje 30% šanca, že pacient strávi nasledujúcich šesť mesiacov v nemocnici, ak sa takéto úniky dostatočne skoro nezachytia. Existuje tiež 20% šanca, že zomrú.

Čo je ešte horšie, konvenčné ultrazvukové vyšetrenia nestačia na zistenie problému, pretože nedokážu spoľahlivo rozlíšiť medzi tráviacimi tekutinami a inými telesnými tekutinami, ako je krv. Tu prichádza na rad nová nálepka BioSUM. Jej názov je skratkou pre „Bioresorbable, Shape-adaptive, Ultrasound-readable Materials - Bioresorbovateľné, tvarovo adaptívne, ultrazvukom čitateľné materiály“. Prístroj vytvoril profesor John A. Rogers zo Severozápadnej univerzity a postdoktorand Jiaqi Liu. Doktor Hammill inicioval štúdiu a viedol hodnotenie prototypu.

Tri verzie nálepky BioSUM, ktoré boli vyrobené pre štúdiu.

Prístroj BioSUM má formu tenkej, flexibilnej, biokompatibilnej nálepky, ktorá sa skladá z niekoľkých oddelených kovových diskov, ktoré sú vložené do hydrogélového základu reagujúceho na pH. Pred uzavretím pacienta sa jednoducho prilepí na príslušný orgán v blízkosti miesta rezu. Pokiaľ nedôjde k žiadnym únikom, nálepka BioSUM zostane vo svojom predvolenom stave.

Ak však tráviace tekutiny začnú vytekať, výsledné stúpanie kyslosti okolo rezu spôsobí, že sa hydrogélová základňa nálepky roztiahne. Ako sa rozširuje, tlačí kovové disky ďalej od seba. Túto výraznú zmenu medzi diskami je možné zobraziť pomocou ultrazvukového skenovania s malou pomocou vlastného softvéru na analýzu obrazu.

Najväčšia z testovaných nálepiek BioSUM meria 12 milimetrov v priemere, zatiaľ čo najmenšia má len 4 milimetre.

V testoch nálepka BioSUM predvídateľne reagovala na zmeny pH v priebehu niekoľkých minút a bolo možné ju skenovať ultrazvukom, aj keď bola implantovaná 10 cm hlboko do tela ošípaných. A čo je dôležité, nálepka BioSUM sa nemusí z tela pacienta odstraňovať, pretože sa neškodne rozpustí približne po mesiaci. Navyše je možné hydrogél vyladiť tak, aby reagoval na jedinečnú kyslosť rôznych typov tráviacich tekutín, takže ho možno optimalizovať na použitie na konkrétnych orgánoch.

V skutočnosti vedci teraz prispôsobujú technológiu na detekciu ďalších pooperačných komplikácií, ako je vnútorné krvácanie alebo zmeny teploty spôsobené infekciami.

Spolu s chirurgickou implantáciou do tela môže byť nálepka BioSUM tiež vpichnutá pomocou ihly.

„Väčšina operácií v bruchu, keď musíte niečo odstrániť a znova zošiť, nesie so sebou riziko presakovania. Nemôžeme úplne zabrániť týmto komplikáciám, ale možno ich môžeme zachytiť skôr, aby sme minimalizovali poškodenie,“ povedal Hammill. „Aj keby sme dokázali odhaliť únik o 24 alebo 48 hodín skôr, mohli by sme zachytiť komplikácie skôr, ako pacient skutočne ochorie. Táto nová technológia má potenciál úplne zmeniť spôsob, akým monitorujeme pacientov po operácii.“

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Science. Vo videu, ktoré si môže pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, môžete vidieť nálepku BioSUM v celej jej rozširujúcej sa kráse.