Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá štúdia na svete, ktorá spája brušný tuk s chronickou bolesťou

Prvá štúdia na svete, ktorá spája brušný tuk s chronickou bolesťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prvej štúdii svojho druhu bol nadbytok brušného tuku spojený s chronickou bolesťou, ale dobrou správou je, že zníženie hmotnosti, ktoré môže znížiť objem na páse, by mohlo pomôcť zmierniť rozšírené ochorenia pohybového aparátu.

Výskumníci z Tasmánskej univerzity, Západoaustrálskej univerzity a Monashovej univerzity skúmali údaje z britskej Biobanky 32 409 ľudí, ktorí podstúpili vyšetrenie magnetickou rezonanciou v oblasti brucha s cieľom posúdiť tukové zásoby okolo orgánov (viscerálne tukové tkanivo) aj tesne pod kožou (podkožné tukové tkanivo). Títo pacienti boli v čase skenovania požiadaní aj o informácie o bolestiach chrbta, krku, ramien, bokov, kolien alebo „celého tela“, ktoré trvali tri mesiace alebo dlhšie.

Z tohto súboru sa 638 pacientov podrobilo opätovnej analýze magnetickej rezonancie a analýzy bolesti dva roky po prvom vyšetrení magnetickou rezonanciou.

Zistilo sa, že existuje súvislosť medzi týmito dvoma typmi brušných tukových ložísk a výskytom chronickej bolesti, pričom výskumníci použili pomer kombinujúci viscerálne tukové tkanivo (VTK), podkožné tukové tkanivo (PTK) a bolesť (pomer VTK:PTK). Ženy, ktoré predstavovali 51 % účastníkov, mali rozšírenejšiu chronickú bolesť, keď do hry vstupoval brušný tuk, pričom pri zvýšenej hladine VTK bolo dvakrát viac bolestivých miest a o 60 % viac chronickej bolesti pri vysokej hladine PTK, ako aj pri pomere VTK:PTK. U mužov bola väčšia chronická bolesť spojená s 34 % (VTK), 39 % (PTK) a 13 % (pomer VTK:PTK).

„Abdominálne tukové tkanivo bolo spojené s chronickou muskuloskeletálnou bolesťou, čo naznačuje, že nadmerné a ektopické ukladanie tuku sa môže podieľať na patogenéze viacmiestnej a rozsiahlej chronickej muskuloskeletálnej bolesti,“ uviedli výskumníci. „Zistené silnejšie účinky u žien ako u mužov môžu odrážať pohlavné rozdiely v distribúcii tuku a hormónov.“

Hoci ide o observačnú štúdiu a štúdiu na malej vzorke s priemerným vekom 55 rokov, výsledky naznačujú potrebu širšej a dlhodobej štúdie súvislosti medzi brušným tukom a rozsiahlou chronickou bolesťou. Je to však prvýkrát, čo sa toto ochorenie dáva do súvislosti s veľkosťou pásu, a nie s celkovou hmotnosťou a obezitou. A vyššia miera výskytu bolesti u žien s tukovými ložiskami VTK a PTK a ich potenciálna súvislosť s hormónmi a rozložením tuku tiež otvára dvere pre ďalší výskum tejto súvislosti závislej od pohlavia.

Už predtým sa nadbytočné brušné tukové zásoby spájali s celým radom zdravotných problémov, vrátane demencie (vyššia u mužov), cukrovky a dokonca vyššieho rizika predčasnej smrti. Dobrou správou v súčasnej štúdii je podľa vedcov to, že zníženie obvodu pása môže pomôcť zmierniť celý rad problémov s chronickou bolesťou namiesto potreby užívania liekov zameraných na miesta bolesti.

„Nadmerná abdominálna adipozita sa podieľa na patogenéze chronickej bolesti, vrátane viscerálneho a subkutánneho tukového tkaniva,“ dodali vedci. „Zníženie brušnej adipozity sa preto môže považovať za cieľ pri liečbe chronickej bolesti, najmä u osôb s bolesťou na viacerých miestach a rozšírenou bolesťou.“

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Regional Anesthesia & Pain Medicine.