Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie pripojené k smartfónu umožní domáce testovanie zraku

Zariadenie pripojené k smartfónu umožní domáce testovanie zraku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalifornská spoločnosť EyeQue predstavila domáci systém na testovanie zraku s názvom VisionCheck 2. Toto zariadenie sa montuje k smartfónu a využíva aplikáciu na poskytnutie osobného vyšetrenia očí v pohodlí domova používateľa.

Aktualizovaný model zariadenia VisionCheck 2 je rovnako ako jeho predchodca založený na patentovanej technológii refrakcie MIT, ktorá na meranie refrakčnej chyby využíva techniku Inverse Shack Hartmann. Používateľ pripojí optické zariadenie cez smartfón, na ktorom je spustená sprievodná aplikácia pre operačné systémy Android a iOS. Cez zariadenie sa mu potom zobrazia dve farebné čiary.

Zariadenie EyeQue VisionCheck 2 pre domáce testovanie zraku.

Myšlienka je posunúť čiary bližšie k sebe alebo ďalej od seba pomocou tlačidiel na zariadení tak, aby sa zbiehali do jednej žltej čiary. Množstvo pohybu pixelov potrebné na dosiahnutie tohto cieľa zodpovedá refrakčnej korekcii potrebnej pre každé oko. Patentované algoritmy potom vypočítajú výkon objektívu potrebný na korekciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti a astigmatizmu a výsledky testu prezentujú ako čísla EyeGlass. Tie sú v podobnom formáte ako pri bežnom vyšetrení zraku.

Zariadenie druhej generácie prináša na výber z vlastných pozadí pre test zraku, väčšie a jasnejšie zafarbené čiary, mechanické koliesko na palec a hmatové testovacie tlačidlá, ako aj vylepšený systém pripevnenia k smartfónu. Súčasťou systému VisionCheck 2 je aj PDCheck, ktorý meria vzdialenosť medzi stredmi zreničiek používateľa a pomáha tak zaistiť, aby boli všetky zakúpené okuliare vhodné pre používateľa.

Zariadenie EyeQue VisionCheck 2 pre domáce testovanie zraku.

Zariadenie EyeQue VisionCheck 2 pre domáce testovanie zraku je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu od 57 dolárov. No systém vyžaduje aj ročné predplatné. Prvé dva roky sú pre podporovateľov kampane poskytované bezplatne, potom budú musieť platiť 29 dolárov ročne. Distribúcia prvých kusov je naplánovaná na máj 2021.

Zariadenie EyeQue VisionCheck 2 pre domáce testovanie zraku.